Transkript razgovora: ‘Kiro mi je poručio da se pritajim, da ne padnem i ja kada počne…’

Objavljeno:

spot_img

Osobno prijateljstvo ili interes? Dan nakon što je na suđenju u slučaju Fimi-Media otkriveno kako je Bianca Matković, bivša bliska Sanaderove suradnica, a sada zaposlenica Atlasa, zvala svjedoke na razgovor sa Sanaderovim odvjetnikom Čedom Prodanovićem, uloga bivše ministrice bez portfelja i Sanaderove navodne miljenice u aferi Fimi-Media, odnosno HDZ-ovu crnom fondu, sve se više propituje .

Zaklamana vizitka

Naime, osim poznatih navoda o njezinim navodnim mjesečnim isplatama na crno, što je ona svjedočeći na suđenju odbacila rekavši kako joj se tako isplaćivao novac za potrebe HDZ-a, te da nije riječ ni o kakvom dodatku na plaću, postoje još najmanje dva događaja koja upućuju na to da je nekakav oblik njezine participacije u aferi crni fond ipak postojao.

Tijekom istrage u slučaju Fimi-Media neki od svjedoka, službenici MVP-a, rekli su da su za neke od usluga za MVP dobivali natječajnu dokumentaciju na koju je prije natječaja već bila zaklamana vizitka Nevenke Jurak te da je takva dokumentacija došla iz kabineta Biance Matković. Prijateljstvo s Mladenom Barišićem pokazala je i nakon što je smijenjen upozorivši ga u telefonskom razgovoru da se stanje u stranci izmijenilo.

Policija je taj razgovor snimila.

Matković: Samo provjeravam jesi li živ?

Barišić: Ma, kada ćemo više ti i ja popiti kavicu?

Matković: Kiro mi je rekao da budem što dalje i da se nikamo ne guram. Kada se bude počelo padati, da me ne povuče za sobom. Više nikome ne treba ništa govoriti jer nema smisla.

Bianca Matković poslije nije osporila taj razgovor s Barišićem, ali je ustvrdila da se tada znalo da je pod mjerama i da ga vjerojatno prisluškuju pa u tom razgovoru ne treba tražiti ništa posebno.

Trojica se zovu Kiro

– Prijateljski sam smatrala da ga trebam nazvati – rekla je tada Matković i dodala da spomenuti Kiro nije bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, koji je već bio priznao da je MUP također favorizirao tvrtku Fimi-Media u vlasništvu Barišićeve prijateljice Nevenke Jurak, nego neki njezin prijatelj.

– Imam trojicu frendova s nadimkom Kiro. Više se ne sjećam o kome sam tada pričala – opravdala se svojedobno Matković. O priči o dodacima na plaću Bianca također nije uvijek isto govorila. Priču da si pojedini dužnosnici stranke iz crnog fonda daju dodatke na plaću prva je otkrila bivše blagajnica Branka Pavošević, koja tada još nije bila osumnjičena.

Kazneni progon

No za razliku od svojih kasnijih iskaza u kojima je okrivila gotovo čitav vrh HDZ-a, u prvom iskazu rekla je da se osim djelatnicima stranke novac u obliku dodatka na plaću isplaćuje jedino Bianci Matković i Darku Milinoviću.

Ispitana o tim oklonostima, Bianca je najprije u USKOK-ovoj istrazi ustvrdila da na pitanje je li primala dodatak ne želi odgovoriti jer bi se izložila kaznenom progonu. Poslije je na suđenju izjavila kako novac koji je u gotovini preuzimala na stranačkoj blagajni nije bio isplaćivan za njezine osobne potrebe, nego da se radilo o paušalima koji su zapravo bili akontacija za troškove na terenu, među ostalim Zajednici žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Jutarnji.hr

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...