1. Zapadni ulaz u srednjovjekovnu utvrdu u Virovitici

U zadnje vrijeme smo svjedoci zemljanih radova u zapadnom dijelu gradskog parka u Virovitici. U ovom dijelu se nalazi sačuvan ulaz u utvrdu iz 15. stoljeća sa zidovima od opeke u gornjem dijelu i klesanog kamena u donjem dijelu. Ulaz je zazidao grofPejačević u 19. stoljeću postavivši ovdje svoj obiteljski grb i herolde, koji su izmješteni u hol Dvorca. Arheološkim iskopavanjem je razgrađen zid te se prišlo iskopavanju prostora ispunjenim otpadnim materijalom (razlomljena cigla, kamen, žbuka ). Obrađeni kamen, naročito u prvom dijelu je činio dio kamene kompozicije u 19. stoljeću, pa se pažljivo prikupljao.

Otkopani ulazni prostor pokazuje različite faze pregradnje i prenamjenu , ali i naznačuje obli svod, što će pomoći pri rekonstrukciji. Radove vrše radnici iz javnih radova (Mladen Mikulić, Mario Kosić i Domagoj Bačan)pod vodstvom dolje potpisane a financira Ministarstvo kulture i Grad. Međutim, sredstva su nedostatna za konzervaciju zida i troškove izrade projekta prezentacije, već samo za dokumentiranje otkopanog i zaštitu s drvenom konstrukcijom preko zime. Konzervatori iz Požege su suglasni da se dogodine nastavi s radovima i potražuju sredstva za dovršenje ovog vrijednog spomenika kulture u Virovitici.

2. Kostim kraljice Marije

Trećom radionicom s učenicima likovne grupe amaterskog kluba „Nikola Trick“ u Virovitici pod vodstvom nastavnice Ankice Fijale, završena je izrada kostima kraljice Marije. Izabrani povijesni lik posjednice Virovitice u 13. stoljeću poslužio je voditeljici Vesni Matkov, modnoj dizajnerici i kostimografkinji kao predložak za izradu kostima. Djeca su osim novih pojmova i arheoloških nalaza iz 13. stoljeća, usvojivši ih putem poster izložbe i deplijana, imala mogućnost upoznati se s rijetkim zanimanjem kostimografa.

3. Suradnja Zadar-Virovitica-Špišić Bukovica

Manji projekt edukativne naravi „Što znam o svojem kraju“ zamišljen je kao suradnja učenika mediteranske i kontinentalne Hrvatske putem kulturne baštine. Prošli tjedan ostvaren je prvi dio suradnje, kada su predstavnici Osnovne škole „August Cesarec“ iz Špišić Bukovice ( Lea Marčeta, Nikolina Bedeković, Tena Pokupić, Martina Žagar i Vlatka Belša)) sa nastavnicama (Gordanom Čurik i Vesnom Matovinom) prezentirali svoj kraj i kulturne znamenitosti u privatnoj osnovnoj školi „Nova“ u Zadru. Nakon kompjutorske prezentacije obje županije i kulturnih osobitosti, slijedila je mala izložba s učeničkim radovima na temu iz arheologije i etnologije gosta-Špišić Bukovice. U zajedničkim radionicama karakterističnog češljanja sudjelovali su svi đaci, kao i u izradi magnetnih ukrasa na temu kulturnih spomenika u Zadru.

Uskoro slijedi uzvratni posjet Zadrana u Viroviticu i Špišić Bukovicu.

Obje edukativne radionice kojima je temelj kulturna, posebno arheološka baština su financirane sredstvima Ministarstva kulture i Grada.

Silvija Salajić