Vodeći domaći proizvođači začina ponovno proširuju proizvodnju zahvaljujući novcu iz EU fondova

U ponedjeljak, 7. travnja, svečano su otvoreni radovi na izgradnji nove proizvodne hale tvrtke Šafram d.o.o. iz Turanovca kod Virovitice. Tvrtka Šafram je za dogradnju proizvodno poslovne hale sa hladnjačom, nabavu paletnih skladišnih regala i viličara, otvorenog prije mjesec dana, povukla 1,5 milijuna kuna iz pretpristupnog programa EU IPARD – mjera 103. Ovom investicijom planira se povećati proizvodnja i plasman robe na domaće, ali i inozemna tržišta.

Poduzeće Šafram danas posluje na dvije lokacije i to na mjestu sjedišta firme u Zagrebu i Turanovcu općina Lukač. U Zagrebu je centrala poduzeća te dio pakeraja i pomoćnih skladišta. U Turanovcu je otkupna stanica za svježu začinsku papriku te pogon za proizvodnju, preradu i skladištenje paprike. Poduzeće godišnje zapošljava 50 stalno zaposlenih djelatnika te oko 14 sezonaca na razdoblje od četiri mjeseca.

Projektnu prijavu radila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Za Šafram d.o.o. je ovo već drugi projekt financiran iz IPARD programa. “Dokumentacija nije bila prekomplicirana jer smo je realizirali u suradnji s Vidrom čiji su nam konzultanti uvelike pomogli jer nismo znali što nas sve čeka”, ističe. “S obzirom na dosadašnje iskustvo, opet bismo krenuli u projekt za dobivanje novca iz fondova EU. U takav projekt nemoguće je ući bez upornosti i strpljivosti”, zaključuje vlasnik Šafranko Salihčehajić.

„Ovim projektom upravo pokazujemo kako i jedna mala županija po broju stanovnika, ima veliko iskustvo u korištenju EU fondova i može privući i investitore te ovo i pokazatelj kako će stvari ovdje funkcionirati u budućnosti. Očekujem da ćemo u idućih pet godina, kompletno i na bolje promijeniti sliku kada govorimo o stanju i razvoju naše županije te da će u ovu županiju doći doslovce stotine milijuna eura. Znanje imamo, iskustvo imamo, imamo spremne projekte, imamo ljude koji to sve mogu provesti u djelo“, rekao je župan Tomislav Tolušić.

”Ovo je već druga po redu investicija koju je tvrtke Šafram prijavila na natječaj programa IPARD i dobila bespovratna sredstva i to uz pomoć Razvojne agencije VIDRA. Posebno smo ponosni što imamo priliku biti tehnička pomoć kako u pripremi tako i u provedbi investicija tvrtke Šafram kojom se, između ostaloga, osiguravaju i nova radna mjesta za stanovnike Virovitičko-podravske županije.”, naglasila je ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Natalija Havidić.

[g-gallery gid=”20411″ random=”0″ watermark=”1″]