Restoran je građen bez dogovora s resornim ministarstvom. K tome još, tvrtka koja planira voditi brigu o o prehrani, Terra Slavonica d.o.o. je u 100%-tnom vlasništvu županije, time se može povući pitanje i o sukobu interesa – smatraju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kliknite na fotografiju za prikaz u većoj rezoluciji!
Kliknite na fotografiju za prikaz u većoj rezoluciji!

Ostalo je tek tri tjedna do otvorenja novog studentskog restorana i modernog kafića za oko 550 virovitičkih studenata u okviru bivše vojarne. Projekt je to vrijedan oko 4,5 milijuna kuna, koji je lani pokrenula Virovitičko-podravska županija kako bi studentima omogućila menzu tik uz Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici (VŠMTI).

Istječe ugovor

– Studentima je dosad na raspolaganju bio restoran Strukovne škole u Virovitici. Kako se on nalazi na potpuno drugom kraju grada, a Virovitica nema javni prijevoz, mnogi ga nisu koristili jer jednostavno nisu stigli ručati i vratiti se na predavanja – kazao je župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Drugi razlog je što krajem prosinca ove godine istječe ugovor između navedenog restorana i Ministarstva, kojim se subvencionira studentska prehrana u Virovitici. Županija se zato požurila otvoriti vlastiti prostor prije negoli se studenti nađu bez izbora. No samo tri tjedna prije otvorenja županija ne može studentima obećati da će u novom restoranu moći koristiti “iksicu”.

– Ministarstvo nam do danas nije službeno odgovorilo hoće li nastaviti subvencionirati prehranu studenata. Tek usputno rekli su nam da za Viroviticu novca nema. Pisali smo dopise, slali obavijesti, ali godinu dana čekamo odgovor – veli Tolušić. Ministarstvo je dosad s oko 200.000 kuna godišnje pokrivalo prehranu za 338 studenata VŠMTU-a. To su pravo iskoristili tek rijetki.

Proračun

Restoran tik uz visoku školu kvalitetno je rješenje za svih 550 virovitičkih studenata, smatraju u županiji, gdje prve procjene govore da je za tu brojku mladih potrebno izdvojiti do 2,5 milijuna kuna godišnje za subvencije. No restoran će raditi i bez pomoći ministarstva, poručuje Tolušić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upozoravaju da je izgradnju restorana županija započela bez prethodnog dogovora s njima. Tek naknadno bili su obaviješteni i o osnivanju tvrtke Terra Slavonica d.o.o., koja će pružati usluge prehrane, upozoravaju. Kako je riječ o tvrtki u stopostotnom vlasništvu županije, Ministarstvo ističe kako bi se moglo povući i pitanje eventualnog sukoba interesa. Ipak, obećali su subvenciju za svakog virovitičkog studenta nakon donošenja proračuna za 2014. godinu.

Marija Lovrenc
Večernji list