Uz nazočnosti obnašateljice dužnosti župana Sanje Bošnjak, načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesne Šerepac, ravnateljice Osnovne škole Davorina Trstenjaka Ksenije Žunec, u Čađavici je održana početna konferencija pilot projekta – Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Nositelj projekta je OŠ Davorina Trstenjaka Čađavica, a partner je Virovitičko-podravska županija i VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije je napisala projekt.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.722.846,25 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi su 1.547.696,25, a bespovratna sredstva iznose 1.470.311,44 kuna. Od toga udio EFRR-a je 30 posto (464.308,88 kuna), FZOEU-a 65 posto (1.006.002,56 kuna) i Virovitičko-podravske županije 5 posto. Trajanje projekta je 24 mjeseca. Kroz projekt će se obaviti: rekonstrukcija elektroinstalacija ugradnja LED rasvjete, poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrade. Voditelj projekta je Hrvoje Dragičević koji je i predstavio osnovne karakteristike.
Zgrada osnovne škole izgrađena je 1940. godine, a 1973. godine dograđen je novi dio. Današnje stanje škole je izuzetno loše, a kako bi se zaustavilo njeno daljnje propadanje, Virovitičko-podravska županija u suradnji s VIDRA-om prijavila je projektni prijedlog i prošla na EU natječaju.

Osnovna škola Davorin Trstenjak Čađavica obuhvaća matičnu školu u Čađavici i tri područne škole od 1. do 4. razreda. Škola ima 189 učenika, u školi je ustrojen predškolski program, nastava se izvodi u dvije smjene. (Fotografije: Kristijan Toplak)