U četvrtak, 25. rujna u prostorijama DV Cvrčak roditelji dječje skupine „Kikići“ izrađivali su konjiće na štapu za svoje klince i klinceze.

Muzejska radionica „Konjić na štapu: iz muzeja u vrtić!“ povezala je spomenute dvije ustanove na vrlo zanimljiv način približavajući dio nekadašnjih dječjih igračaka.

Polazište je bilo obilježavanje Međunarodnog dana djeteta – 3.listopada za kada je predviđen dolazak skupine sa novo izrađenim konjićima u Muzej gdje će se moći po prvi puta upoznati sa „nekim starim predmetima“ koje čuvamo. Upravo je drveni konjić na štapu jednostavne izrade bio predložak i motiv po kojemu smo odlučili napraviti svoje maštovite i vrlo personalizirane konjiće. Tako je svaki roditelj za svoje dijete odabrao boje, materijale i dezene, detalje kao dugmad, karičice te sam način oblikovanja konjića na štapu.

Uz roditeljsku maštu poticaj na radionici je bila i pripremljena prezentacija s mnoštvom primjeraka raznovrsnih mogućnosti ukrašavanja konjića na štapu pomoću čarapa, vune, trakica, dugmadi…

Voditeljice radionice su bile odgojiteljice Anica Čordašić i Jasna Paponja te etnologinja Jasmina Jurković Petras.

Vjerujemo, kako ćemo novo izrađenim konjićima na štapovima potaknuti djecu na više kretanja, maštovitih igara i zabave, ali i prve posjete „prostorijama koje čuvaju prošlost i stare vrijedne stvari“.

Više fotografija pogledajte na stranicama Gradskog muzeja Virovitica.