Umjetnici iz Pitomače i Koprivničko-križevačke županije izložili su svoje radove s Kolonije Peski-Art 2013 u domu “Mladen Markač” u Đurđevcu. Tom prigodom u Đurđevcu pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održana je završna svečanost obilježavanja 1. godišnjice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i našemu generalu Mladenu Markaču.

Svečanost su osmislili i organizirali Mjesni odbor Peski gdje je Mladen Markač i rođen, te Udruge i kreativni pojedinci iz spomenuta kvarta, a na poticaj idejnog začetnika i glavnog organizatora, peščanskog slikara Franje Mihočke .

Obilježavanje je zamišljeno kao projekt koji se sastoji od dva dijela. Prvi dio bila je Likovna radionica „Peski-Art 2013. Đurđevac” koja je pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Đurđevca, održana 14.09.2013. i na kojoj je djelovalo 35 umjetnika i na kojoj su izrađivane slike i skulpture koje su kao izložba postavljene u Domu „Mladen Markač” i koje će trajno ukrašavati dom koji s ponosom nosi to časno ime.

Drugi dio je bila ova svečanost održala u nazočnosti velikog broja građana i predstavnika društvenog, kulturnog i političkog života te najdražeg gosta generala Mladena Markača, počasnog građanina Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

Branko Novosel
fotografije: Mato Zeman