U Gradskom muzeju Virovitica obilježen Dan kruha

Objavljeno:

spot_img

Obilježavajući Dane kruha u srijedu 17. listopada, virovitički muzej su posjetili učenici od 4. do 8. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Ovom prigodom učenici su prisustvovali prezentaciji muzejskih predmeta iz Etnografske zbirke koji su služili za čuvanje brašna, pripremanje tijesta i pripravu kruha. Kroz interaktivno vodstvo putem izloženih muzejskih predmeta upoznali su se s nastankom brašna i njegovim čuvanjem u škrinjama i tkanim vrećama, zatim s postupkom izrade tijesta u velikim drvenim koritima sa stalkom „naćvama“ te pripravom kvasa za buduće kruhove. Vjerna maketa krušne peći koju je izradio Marijan Volenik približila je malim posjetiteljima nekadašnji proces pečenja kruha, a pletene posude „simplice“ i tkani tekstil kako je izgledao tradicijski stol.

Za kraj prezentacije učenici su muzealkama i učiteljicama Manueli Miljak, Željki Barić i Meliti Ključec pokazali svoje vještine pravljenja raznih oblika od tijesta.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se tijekom listopada na inicijativu udruge Lijepa naša od 2003. godine, a u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovogodišnja centralna svečanost održana je u Starigrad Paklenici 14. listopada gdje su sudjelovale brojne škole i udruge iz cijele Hrvatske.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...