U Gradskom muzeju Virovitica održan radionica čipkanja

Objavljeno:

Čipkanje u Muzeju!

Na subotnjoj (21. svibnja) radionici u muzeju upoznali smo polaznike s ČIPKOM u narodnoj nošnji virovitičkoga kraja. Izloženi muzejski predmeti čuvaju se unutar zbirki Etnološkog odjela, a predstavljaju samostalni, šupljikavi ručni rad. Čipke izrađene tehnikom “na iglu” najbrojnije su među odjevnim predmetima i platnenim posobljem naše baštine. Čipke rađene tehnikom “na batiće” vrlo su zahtjevne u izradi, a u ovom kraju i zaboravljene. Ipak, muzejski predmeti ukazuju da su nekada bile važan dio ukrasa ženske tradicijske nošnje – kapice poculice.

Kako je muzej smješten u dvorcu ove subote ponudili smo najmlađima radionicu izrade kruna od čipke, ali i ukrašavanja predložaka odjevnih predmeta motivom čipke s poculice. Ovime su naši polaznici postali pravi prinčevi i princeze zadržavši uspomenu na ČIPKU i njezinu veliku upotrebu u nekadašnjem odijevanju.

Nastavak radionica o ČIPKI uslijediti će u razdoblju od lipnja do rujna kada ćemo održati radionice za odrasle s tehnikom izrade “čipke na batiće”.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni