U Gradskom muzeju Virovitica predstavljen projekt “Mikeški jelovnik”

Objavljeno:

U srijedu, 23. travnja je u Muzeju predstavljen projekt „Mikeški jelovnik“. Suradnja je to Strukovne škole Virovitica i Muzeja kroz školsku godinu 2013./2014. U smislu bolje edukacije srednjoškolaca o prehrani vlastitog kraja, prikupljanja podataka i dokumentacije nekadašnjih jela Virovitice za Muzej, ali i međusobnog otvaranja Muzeja i Škole, zajednički smo pokrenuli mali projekt o tradicijskoj kuhinji Virovitice i okolice.

Projekt je zamišljen i ostvaren u nekoliko faza. Na predstavljanju, fotografijama smo prikazali dolazak učenika 2f razreda u Muzej i upoznavanje sa Etnografskom zbirkom i njezinim predmetima. Ovaj planski posjet uz stručno vodstvo u sklopu nastave omogućio je učenicima sagledavanje tradicijskog posuđa kao muzejskih predmeta i svjedočanstva nekadašnje prehrane. Uslijedila su etnološka predavanja za učenike i profesore koja su naglasak stavila na zapise iz Muzeja o prehrani, ali i sačuvanim receptima ovog područja.

Spoznaja da je Muzej mjesto čuvanja tradicije i prošlosti koju u Školi kroz praktičan rad mogu oživjeti pridonijela je jačanju svijesti o prehrani vlastitog kraja. Škola je potom pripremila malenu izložbu starih kuharica, ali i mikeških riječi u gastronomiji u suradnji s Muzejom.

Projekt se nastavio edukativnom radionicom za građanstvo, odnosno najmlađe u Muzeju gdje se uz degustiranje mikeških jela marljivo radilo prstićima u oblikovanju „salentaka“, „kifrlna“ i „taškrla“.

Završna faza projekta bio je praktični rad učenika Strukovne škole 2f razreda gdje su uz pomoć mentorice Ljubice Mihaljević izrađivali jela: „flekice sa zeljem, granatir, pileću juhu sa domaćim rezancima, taranu, trenac, bošpor, šterc, perkelt, taškrle, šiškrle sa makom i sa orasima, prežganu čorbu, graovu juvu sa gumbocama, rezanca sa makom, sirom, orajima, ajngemaht čorbu, noklice sa jajima, kuglof, gra šalata“.

Jela su marljivo pripremali: Andrea Vinković, Tugomil Lukić, Krešimir Baričević, Josipa Prepelec, Ivana Vampovac, Matea Baček, Dolores Marić, Kristina Mikić, Ivan Paver, Darijo Pejazić, Mihael Tomola, Kristijan Šakiri, Hrvoje Kolarek, Martina Majstorović, Mirjana Udvardi, Ivona Burlić, Mirjana Kovačević, Mateo Šuper, Nino Slijepčević, Maja Ličina, Josipa Vidović.

Napravljena je fotodokumentacija izvornih jela u prigodnom posuđu i predmetima Etnografske zbirke što je sve i predstavljeno sugrađanima. Posebnu zahvalu upućujemo obrtu za preradu žitarica „Dedin mlin“ i vlasniku Igoru Sokaču koji su donirali brašno dobiveno na kamenom mlinu na tradicijski način te se na ovaj način povezali s projektom koji ćemo, nadamo se, nastaviti i u slijedećoj godini.

Program predstavljanja „Mikeškog jelovnika“ uveličan je mikeškom pričom o „fruštuku, užni i večeri“ Antonije Šerer te pjesmama na lokanom govoru iz Sv. Đurađa Natalije Vidak. Zahvaljujemo autoricama, a naše sugrađane pozivamo na uključivanje u naše programe i aktivnosti.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Padaju cijene? Evo koliko bi trebali pojeftiniti dizel i benzin

Prema dvotjednom prosjeku cijena, od utorka bi značajno trebali...

Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj šefici Porezne Virovitičanki Nadi Čavlović-Smiljanec

Bivša ravnateljica Porezne uprave i bivša SDP-ova saborska zastupnica Nada...

Index.hr: Sud blokirao vinariju Tomislava Tolušića

NA ZAHTJEV europskog tužiteljstva (EPPO) bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu...

Najniže plaće su Hrvatskoj su u Virovitičko-podravskoj županiji

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim...