U Mrtvom jarku održan komemorativni skup u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno:

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.

Središnji komemorativni skup održan je u Mrtvom jarku kraj sela Bukova, nedaleko Suhopolja, na mjestu gdje je nakon završetka rata od strane partizana iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade pogubljeno više stotina nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta.

Na komemorativnom skupu su o tome, kao i drugim počinjenim zločinima govorili načelnik općine Suhopolja, Marijan Brlek, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Virovitica, Vlatko Ljubičić, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić i predsjednik HVIDR-e RH i izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Josip Đakić. Potom su izaslanstva Županije, gradova i općina, policije, županijskog i gradskih te općinskih odbora HDZ-a, udruga proisteklih iz domovinskog rata položila vijence i zapalila svijeće na spomen obilježju u Mrtvom jarku.

Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. (Foto: K. Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni