U nedjelju obilježavanje sjećanja na umrle od AIDS-a

Objavljeno:

Memorijal svijećaNa mostu kod Dvorca, 18.05.2013.g. (nedjelja) u 19 sati udruga S.O.S. Virovitica obilježiti će Memorijal svijeća – dan sjećanja na umrle od AIDS-a  simboličnim paljenjem svjećica za svaku umrlu osobu u RH.

Memorijal svijeća je međunarodni dan kojim se od 1983. godine u 115 zemalja svijeta obilježava sjećanje na umrle od AIDS-a i obilježava se  svaku treću nedjelju u mjesecu svibnju. Akcijom se želi upoznati i osvijestiti širu javnost o problemu HIV/AIDS-a, te djelovati na  smanjenje stigmatizacija HIV/AIDS oboljelih.

Po broju osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, Hrvatska spada u zemlje s niskim rizičnim faktorom, ali unatoč tome godine 2011. i 2012. godišnji broj novootkrivenih slučajeva AIDS-a je malo veći nego prethodnih godina. Tijekom 29 godina praćenja, učestalost prijava oboljelih od AIDS-a je razmjerno niska i uglavnom ujednačena, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanom i u Hrvatskoj svim oboljelima dostupnom liječenju, koje je prema parametrima preživljenja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno, a i djelovanju svih mjera prevencije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 1985.g. (od kada se vodi službena statistika) do studenog 2013. ukupno registrirano 1102 osobe HIV zaražene osobe, od kojih je 420 oboljelih od AIDS-a. U tom vremenskom periodu je od AIDS-a je u RH umrlo 176 osoba. Na području Hrvatske testiranje se može izvršiti u 10 državnih klinika i zavoda koji se nalaze u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom brodu, Splitu i Zadru i u 10 privatnih poliklinika koje se sve nalaze u Zagrebu i Check Pointu HuHiva koji se, također, nalazi u Zagrebu.

Pozivamo se sve građane i građanke Grada Virovitice da nam se pridruže u obilježavanju Memorijala svijeća.

Napomena: u slučaju loših vremenskih (ne)uvjeta akcija se odgađa.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Padaju cijene? Evo koliko bi trebali pojeftiniti dizel i benzin

Prema dvotjednom prosjeku cijena, od utorka bi značajno trebali...

Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj šefici Porezne Virovitičanki Nadi Čavlović-Smiljanec

Bivša ravnateljica Porezne uprave i bivša SDP-ova saborska zastupnica Nada...

Index.hr: Sud blokirao vinariju Tomislava Tolušića

NA ZAHTJEV europskog tužiteljstva (EPPO) bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu...

Najniže plaće su Hrvatskoj su u Virovitičko-podravskoj županiji

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim...