U nedjelju obilježavanje sjećanja na umrle od AIDS-a

Objavljeno:

spot_img

Memorijal svijećaNa mostu kod Dvorca, 18.05.2013.g. (nedjelja) u 19 sati udruga S.O.S. Virovitica obilježiti će Memorijal svijeća – dan sjećanja na umrle od AIDS-a  simboličnim paljenjem svjećica za svaku umrlu osobu u RH.

Memorijal svijeća je međunarodni dan kojim se od 1983. godine u 115 zemalja svijeta obilježava sjećanje na umrle od AIDS-a i obilježava se  svaku treću nedjelju u mjesecu svibnju. Akcijom se želi upoznati i osvijestiti širu javnost o problemu HIV/AIDS-a, te djelovati na  smanjenje stigmatizacija HIV/AIDS oboljelih.

Po broju osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, Hrvatska spada u zemlje s niskim rizičnim faktorom, ali unatoč tome godine 2011. i 2012. godišnji broj novootkrivenih slučajeva AIDS-a je malo veći nego prethodnih godina. Tijekom 29 godina praćenja, učestalost prijava oboljelih od AIDS-a je razmjerno niska i uglavnom ujednačena, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanom i u Hrvatskoj svim oboljelima dostupnom liječenju, koje je prema parametrima preživljenja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno, a i djelovanju svih mjera prevencije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 1985.g. (od kada se vodi službena statistika) do studenog 2013. ukupno registrirano 1102 osobe HIV zaražene osobe, od kojih je 420 oboljelih od AIDS-a. U tom vremenskom periodu je od AIDS-a je u RH umrlo 176 osoba. Na području Hrvatske testiranje se može izvršiti u 10 državnih klinika i zavoda koji se nalaze u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom brodu, Splitu i Zadru i u 10 privatnih poliklinika koje se sve nalaze u Zagrebu i Check Pointu HuHiva koji se, također, nalazi u Zagrebu.

Pozivamo se sve građane i građanke Grada Virovitice da nam se pridruže u obilježavanju Memorijala svijeća.

Napomena: u slučaju loših vremenskih (ne)uvjeta akcija se odgađa.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...