U Panonski drvni centar kompetencija stiže oprema vrijedna 3 milijuna kuna

Objavljeno:

spot_img

U Panonski drvni centar kompetencija stiže oprema vrijedna 3 milijuna kuna od koje će najviše koristi imati drvni proizvođači, a u budućnosti i auto industrija

U Maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije, potpisan je Ugovor o opremanju laboratorija Panonskog drvnog centra kompetencija – Optička mjerna oprema i uređaji. Ugovor vrijedan 3.000.000,00 kuna potpisali su, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i direktor tvrtke Topomatika d.o.o. Zagreb, Tomislav Hercigonja. Uz njih, svečanosti potpisivanja, između ostalih, nazočili su i pročelnica Ureda župana VPŽ Jasna Abramović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, voditeljica projekt Panonskog drvnog centra kompetencija Ivana Filipović, te Darko Glumac tehnički koordinator Panonskog drvnog centra kompetencija.

Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorom, te istaknula.

– U zadnjoj smo fazi provedbe projekta Panonskog drvnog centra kompetencija. Potpisali smo ugovor za visoku sofisticiranu opremu za izradu prototipova kako u drvnoj, ali koji se mogu koristiti i u ostalim industrijskim sektorima. Ova oprema je uobičajena u svijetu, ali ne i u Hrvatskoj, te smo stoga iznimno ponosni na ovaj projekt i sve mogućnosti koje će on poduzetnicima ponuditi u vremenima pred nama.

Tomislav Hercigonja, direktor tvrtke Topomatika d..o.o. Zagreb je između ostalog kazao.

– PDCK je opremio svoj laboratorij s 3D tehnologijom. Ovakva tehnologija će u cijelom životnom ciklusu jednog proizvoda, od njenog nastanka do kraja, donijeti konkurentniju poziciju malim i srednjim poduzetnicima, posebno onima koji se bave drvnom industrijom, jer će svoje proizvode moći brže modificirati i prilagoditi. Kod 3D printera se radi o industrijskom printeru, koji će krajnjem korisniku davati ubrzanu mogućnost provjere uporabne funkcije proizvoda.

OVA OPREMA JE UOBIČAJENA U SVIJETU, ALI NE I U HRVATSKOJ

Navedenim ugovorom, Panonski drvni centar kompetencije dobio je:

Sustav za 3D optičko mjerenje i analizu pomaka i deformacija Aramis

ARAMIS 3D kamera je novi mjerni uređaj kojim se unaprjeđuje razumijevanje svojstava materijala i ponašanja gotovih komponenata što dovodi do sigurnijih proizvoda. Novi senzor za ispitivanje lako se integrira s uređajima za ispitivanje materijala i komponenata u svrhu analize deformacija nastalih uslijed dinamičkog opterećenja. Istraživanje materijala i ispitivanje dijelova igraju ključnu ulogu u razvoju proizvoda. ARAMIS 3D kamera pruža informacije o svojstvima korištenih materijala i ponašanju gotovih proizvoda pod opterećenjem. Ovi rezultati su osnova za razumijevanje stabilnosti proizvoda, optimizaciju geometrije te provođenje pouzdanih numeričkih simulacija i njihovu verifikaciju.

3D digitalni skener je optički 3D mjerni uređaj za potpuno automatiziranu 3D digitalizaciju i inspekciju. Objedinio je optimizirane industrijske komponente, mobilnost i maksimalnu sigurnost u 3D standardiziranu mjernu ćeliju. Sadrži pouzdan softver i hardver koji uključuje robota, rotacijski stol i računalo za obradu rezultata. Ključni dio ATOS ScanBoxa 4105 je kompaktan, robotski upravljan ATOS Core 3D skener za brzo i precizno beskontaktno mjerenje.

OVAKVA TEHNOLOGIJA ĆE U CIJELOM ŽIVOTNOM CIKLUSU JEDNOG PROIZVODA, OD NJENOG NASTANKA DO KRAJA, DONIJETI KONKURENTNIJU POZICIJU MALIM I SREDNJIM PODUZETNICIMA

3D skeniranje je brzo, precizno i ekonomično rješenje za, primjerice: kontrolu kvalitete, povratno inženjerstvo, brzu izradu prototipova, CNC obradu, digitalno modeliranje, 3D printanje, 3D vizualizaciju i arhiviranje.

3D printer je uređaj za brzu izradu prototipova. Koristi FDM (Fused deposition modeling) tehnologija 3D ispisa. Debljina gradivnog sloja je 0,178 mm, 0,25 mm ili 0,33 mm. Gradivi materijal je P430 ABS plus u devet različitih boja po izboru naručitelja. CAD programski paket Geomagic Design, za potrebe obrade poligonalnih mreža, povratnog inženjerstva i 3D CAD dizajniranja. Stratasys Production serija 3D printera napravljena je za direktnu digitalnu proizvodnju– od printanja prototipova, završnih proizvoda i alata za strojeve.
Sustav za lasersko graviranje je robustan i pouzdan sustav za lasersko graviranje i označavanje s velikim radnim prostorom koji povećava fleksibilnost primjene za korisnika.

Podsjetimo, Panonski drvni centar kompetencija najznačajniji je i najveći EU projekt u Virovitičko-podravskoj županiji. Centar se gradi u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna, od čega 99 posto sredstava daje Europska unija, a 1 posto Virovitičko-podravska županija. Projekt Panonski drvni centar kompetencija je prvi i najveći projekt u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Nositelj projekta kroz koji je realiziran Panonski drvni centar kompetencija je Virovitičko-podravska županija, a partneri projekta su VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Po potpisivanju ugovora, potpisnici su obišli Panonski drvni centar kompetencija, gdje im se pridružio i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric sa suradnicama.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Odgođen Viroexpo 2022.

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede...

Do kraja mjeseca u promet će biti puštena spojna cesta Gajeva – Vinkovačka

Radovi na jednom od dugo očekivanih projekata – spojnoj...