U tjednu početka nove školske godine 2013/2014., kada su naše učenice i učenici završili sa odmorom i vratili se u školske klupe, na području Virovitičko-podravske županije otvaraju se nove područne škole. Otvorene su nove područne škole u Sv. Đurđu, Lukaču i Starogradačkom Marofu, a u petak 6. rujna otvaraju se još dvije: Područna škola Nova Jošava i Područna škola Ćeralije.

Prva, ona u Novoj Jošavi, na rasporedu je u 10 sati. Škola je to vrijednosti 1,22 milijuna kuna čiju su izgradnju financirali Virovitičko-podravska županija i Grad Orahovica. Dobra je to vijest za 28 učenika koji će od 2. rujna sjediti u novim školskim klupama i, konačno, adekvatnom prostoru.

Otvorenje Područne škole Ćeralije, čija je vrijednost 2,5 milijuna kuna a koju su financirali Virovitičko-podravska županija i Općina Voćin, je u 12 sati. Prema riječima župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, to je najmodernija područna škola na području naše županije. Nova zgrada Područne škole Ćeralije izgrađena je na istom mjestu gdje je donedavno stajala stara, koja je pretprošle godine na Božić, u podmetnutom požaru izgorjela. Učenici koji su pohađali školu, njih 65, od početka drugog polugodišta školske godine 2011./2012. pohađa nastavu u matičnoj školi u Voćinu prema odjelima koje su polazili u PŠ Ćeralije. Bivša Područna škola u Ćeralijama izgrađena je 1995. godine kao dar Vlade Japana doseljenim Hrvatima s Kosova.

Krajem ovog mjeseca biti će otvorene još dvije područne škole i to u Sedlarici i Rogovcu, a u sljedeća dva mjeseca planira se i otvorenje Srednje škole Pitomača. Podsjetimo, u mandatu župana Tolušića, na području Virovitičko-podravske županije izgrađeno je i temeljito obnovljeno tridesetak škola i sportskih dvorana. (www.vpz.hr)