Uz pomrčinu koja će se vidjeti između 9.33 i 11.53 sati, u petak nas očekuju i tamni “supermjesec” te proljetni ekvinocij kad će dan i noć trajati jednako

Pomrčina sunca

Nakon aurore borealis koja se mogla vidjeti čak i iz Zagreba, zaljubljenici u astronomske pojave u petak će imati veliku gužvu.

Potpuna pomrčina Sunca u petak ujutro najbolje će se vidjeti s Farskih otoka i s otočja Svalbard u Arktičkom oceanu, no tijekom dvosatnog spektakla u njoj ćemo moći uživati i iz Hrvatske, gdje će biti djelomična.

Oprez pri gledanju!

Ali, oprezno pri gledanju u Sunce i pratite brojne upute za pravilno gledanje pomrčine. Ako nećete moći biti vani, pomrčinu ćete moći pratiti i na preko streama na slooh.com.
No, uz pomrčinu će petak obilježiti i proljetni ekvinocij, odnosno ravnodnevica. To je trenutak u kojem Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju nebom stigne na nebeski ekvator, a dan i noć traju po 12 sati.

Mjesec će u petak također biti u perigeju, odnosno nalazit će se najbliže Zemlji. To znači da će biti veći no inače, ali kako je mladi Mjesec on se neće vidjeti. (24sata)