U petak pomrčina Sunca od 9.33 i 11.53 sati

Objavljeno:

spot_img

Uz pomrčinu koja će se vidjeti između 9.33 i 11.53 sati, u petak nas očekuju i tamni “supermjesec” te proljetni ekvinocij kad će dan i noć trajati jednako

Pomrčina sunca

Nakon aurore borealis koja se mogla vidjeti čak i iz Zagreba, zaljubljenici u astronomske pojave u petak će imati veliku gužvu.

Potpuna pomrčina Sunca u petak ujutro najbolje će se vidjeti s Farskih otoka i s otočja Svalbard u Arktičkom oceanu, no tijekom dvosatnog spektakla u njoj ćemo moći uživati i iz Hrvatske, gdje će biti djelomična.

Oprez pri gledanju!

Ali, oprezno pri gledanju u Sunce i pratite brojne upute za pravilno gledanje pomrčine. Ako nećete moći biti vani, pomrčinu ćete moći pratiti i na preko streama na slooh.com.
No, uz pomrčinu će petak obilježiti i proljetni ekvinocij, odnosno ravnodnevica. To je trenutak u kojem Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju nebom stigne na nebeski ekvator, a dan i noć traju po 12 sati.

Mjesec će u petak također biti u perigeju, odnosno nalazit će se najbliže Zemlji. To znači da će biti veći no inače, ali kako je mladi Mjesec on se neće vidjeti. (24sata)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...