Završni događaj obilježavanja dana općine Pitomača “Vidovo 2016” bio je pogled prema noćnom nebu s zvjezdarnice “Vila” u Pitomači. Prvi na popisu nebeskih objekata bio je zemljin prirodni satelit Mjesec. Iako je bio pun mjesec s malo površinskih sjena, rubovi mjeseca i veliki krateri zadivili su posjetitelje.

Prva svjetlucava zvjezdica na nebu bio je planet Jupiter. Pogledom kroz teleskop sitna zvjezdica pretvorila se u pravi najveći planet u našem sustavu s prelijepim prugama i četiri mjeseca. Uskoro ispod Mjeseca zasjala je druga zvjezdica planet Saturn. Većini posjetitelja ovo je bio prvi pogled na ovaj jedinstveni prstenasti planet. Saturn kao da je znao za naš pogled s plavog planeta te nakrivio svoj prsten i otkrio u punoj ljepoti, žuto zelenkastom svjetlu. Uskoro je zasjao i mali crveni planet Mars.

Mjesec lipanj, ove godine, najpogodniji je za promatranje jer je planet najbliži Zemlji. U naletima jasnije svjetlosti s planeta moglo se uočiti i sitni detalji s površine, tamne i svjetlije mrlje, kao kanali. No ipak to je samo crvenkasta atmosfera i pješčana oluja. Iako su oblaci povremeno prekrivali planete u pomoć je priskočio robotski teleskop sa Kanara. Pogledajte fotografije planeta i Mjeseca kako smo ih vidjeli te noći s zvjezdarnice “Vila” u Pitomači. Navigator po noćnom nebu bio je Branko Novosel, dopredsjednik astronomske udruge.

Ove godine završeno je nekoliko zahvata na renoviranju zgrade zvjezdarnice, promijenjena je stolarija, postavljene sunčeve ćelije kao izvor napajanja, maknut stari namještaj, uređena okolina s klupom za sjedenje, a trenutno je u radu izmjena mehanizma otvaranja kupole. Zvjezdarnica je otvorena 1989. godine na dan Astronomije u Pitomači. Zvjezdarnica „Vila“, kao jedinstveni objekt u ovom kraju, potencijal je za astro turizam i turističke ture kroz podravinu.

fotografije: Željko Šelimber, Zvjezdarnica “Vila”
Branko Novosel