spot_img

U ponedjeljak svečano otvorenje radova na izgradnji Sunčane elektrane Medinci

Objavljeno:

Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija nastavlja ulaganje u odgojno -obrazovne institucije i u energetsku učinkovitost. Virovitičko-podravska županija radi na izgradnji prepoznatljivog imidža kao vodeća županija u kojoj će se proizvoditi „zelena energija“ što predstavlja bazu za razvoj predloženog projekta.

Solarna

U ponedjeljak, 6. srpnja, u 11 sati u Poduzetničkoj zoni Medinci kod Slatine svečano će se otvoriti radovi na izgradnji Sunčane elektrane Medinci.

Izgradnja Solarne elektrane Medinci u sklopu projekta ,,Sinerot“, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije. Projektom se namjerava razviti  jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji sa poljoprivrednom  proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem će elektrana biti postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice i peršina.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Elektrana je jedinstvena u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Elektrana od pola megavata trenutačno je jedna od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...