U prometnoj nesreći poginula pješakinja u Pčeliću

Objavljeno:

Jučer, 21. studenog u 19.15 sati, u naselju Pčelić, dogodila se prometna nesreća sa poginulom osobom, gdje je smrtno stradala pješakinja. Na pješakinju koja je prelazila kolnik je naletio mladi vozač upravljajući osobnim automobilom, uslijed čega je odbačena u putni jarak, gdje je od zadobivenih ozljeda preminula. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola. Događanjem ove prometne nesreće je nastavljeno nepovoljno stanje sigurnosti u prometu po pitanju sudjelovanja i stradavanja pješaka u prometnim nesrećama, jer je ove godine u prometnim nesrećama jedan pješak smrtno stradao, 2 su teško ozlijeđena i 9 je lako ozlijeđeno, a tri najteže prometne nesreće u kojima su nastradali pješaci su se dogodile u posljednjih desetak dana. Obzirom na povećanje problematike stradavanja pješaka u prometnim nesrećama upućuju se vozači na povećani oprez u prometu, poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a posebno poštivanje prava pješaka i biciklista kao posebno ugroženih kategorija sudionika u prometu.

U tom smislu se vozači podsjećaju na obaveze prema pješacima, kao što su poštivanje pravila prednosti prolaska pješaka, posebno na obilježenim pješačkim prijelazima, povećani oprez prilikom vožnje pokraj pješaka koji su prisiljeni kretati se uz rub kolnika jer uz cestu nema izgrađenog nogostupa, kao i poštivanje svih drugih prometnih propisa, a posebno ograničenja brzine kretanja vozila, odnosno prilagođavanje brzine kretanja vozila uvjetima na cesti i sudjelovanju u prometu u noćnim uvjetima vožnje, magli, skliskom i mokrom kolniku i drugim uvjetima koji otežavaju uvjete vožnje Isto tako se upućuju i pješaci na ponašanje u prometu u potpunosti u skladu s prometnim propisima, odnosno korištenje pješačkih prijelaza za prelazak kolnika, prelazak ceste na zeleno svjetlo na semaforiziranim križanjima, korištenje nogostupa na svim dionicama ceste gdje su izgrađeni i korištenje odjeće s reflektirajućim dijelovima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, koji u ovo doba godine traju tijekom cijeloga dana.

Pješaci povećanim oprezom prilikom sudjelovanja u prometu mogu u znatnoj mjeri doprinijeti vlastitoj sigurnosti i u tom smislu se pješacima savjetuje detaljna provjera prometne situacije i prelazak ceste na obilježenom pješačkom prijelazu ili izvan njega tek kada se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ne ustrajanje na ostvarivanju svog prava prednosti prolaska na obilježenom pješačkom prijelazu, jer smo vrlo često svjedoci niske razine prometne kulture pojedinih sudionika u prometu, a pješaci su najranjiviji sudionici u prometu, sudionici u prometu koji u prometnim nesrećama gotovo uvijek stradavaju i posljedice prometnih nesreća u kojima oni sudjeluju su najteže. Prema svim sudionicima u prometu koji se ne budu ponašali sukladno zakonskim propisima policija će u cilju povećanja sigurnosti i smanjenja stradavanja svih sudionika u prometu poduzimati represivne mjere.

POJAČANI NADZOR PROMETA TIJEKOM VIKENDA

Policijski službenici i tijekom predstojećeg vikenda nastavljaju s pojačanim nadzorom prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, odnosno prekršaja koji su četiri najčešća ubojice u prometu i uzroci teškog stradavanja sudionika u prometnim nesrećama, ali i svih drugih prekršaja kojima sudionici u prometu ugrožavaju sigurnost u prometu. Osim postupanja po ova četiri prekršaja policijski službenici Postaje prometne policije Virovitica će u noći subota / nedjelja, 23. / 24. studenog od 22 do 06 sati provesti i akciju nadzora vozača pod utjecajem alkohola.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni