spot_img

U samo 20 minuta voda je ušla u kuće, najkritičnije je bilo u noći sa subote na nedjelju

Objavljeno:

Bujica iz podivljale Vučice, zašla je već u kuće u Slavonskim Barama i Kutovima na području Općine Zdenci. Bila je noć sa subote na nedjelju i doista je bilo opasno ta stanovnike ovog područja, koji tu noć nisu oka sklopili. Od umora iznemogli mještani, uz dobrovoljce, članove DVD—a, ali i djelatnike i mehanizaciju tvrtke Karašica – Vučica, spašavali su imovinu. Bio je tu i načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, ali i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je došao na ovo područje na inicijativu saborskog zastupnika Josipa Đakića i koji je obećao da će se u budućnosti dodati u Proračun Hrvatskih voda, neki od projekata, kako se više ne bi događale ovakve slike, u kojima stanovnicima ovog područja stradava imovina i moraju brinuti za svoju sigurnost. Stanovnici ovog područja se nadaju kako će to biti uređenje korita rijeke Vučice, ali i izgradnja nasipa na pojedinim, najkritičnijim dijelovima.

Inače, u noći sa subote na nedjelju, oko 3 sata, voda se počela povlačiti. Do tada je bilo najkritičnije i u mnoge kuće, voda je, usprkos vrećama pijeska već zašla.

– Od 2001. godine nije bilo kao ovih dana. Za samo pola sata, voda je ušla u kuću i nije više bilo spasa- rekla nam je jedna stanovnica Kutova, mjesta u kojem se voda počela značajnije povlačiti tek u nedjelju nakon podneva.

Ipak, zahvaljujući stanovnicima, dobovoroljcima, članovima DVD-ova, djelatnicima VGO Karašica – Vučica, zaustavljena je voda i spriječena je veća šteta. U obližnjoj Orahovici, u nedjelju je stanje bilo bitno bolje nego dan ranije. Na noge su dignute sve raspoložive snage, Vučica je ukroćena, a dotok vode s Papuka, se smanjio nakon prestanka oborina.

Inače, u 48 sati, na području Papuka je palo oko 120 litara kiše po četvornom metru, pa je tu „bujicu“ bilo jako teško kontrolirati. Orahovicu je od potpune katastrofe, kao i puno puta do sada, spasila izgrađena retencija 2008. godine. Štete su velike i tek će se povlačenjem voda moći zbrojiti, no stanovnici ovog područja žele da se ovaj problem riješi, kako u budućnosti opet ne bi bila uništena njihova imovina, njive, nasadi i kako im ne bi bili ugroženi njihovi životi. (Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...