Županijski odbor HDZ-a Virovitičko-podravske županije održao je konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali o sve težem stanju Opće bolnice Virovitica, ali i ostalim aktivnostima.

Na konferenciji su govorili predsjednik ŽO HDZ VPŽ saborski zastupnik Josip Đakić, te dopredsjednik ŽO HDZ VPŽ, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
U uvodu konferencije za novinare, govorio je predsjednik Županijskog odbora Josip Đakić.

Govorio je o stanju u Općoj bolnici Virovitica.

– Moram istaći da su novi upravljači nasilno preuzeli upravljanje Općom bolnicom Virovitica te da do sada nisu učinili niti jedan korak kako bi sanirali bolnicu već su postojeći dug od 20 milijuna kuna u nepunih pet mjeseci čak udvostručili pa sada dug Opće bolnice Virovitica iznosi 40 milijuna kuna. To je ono što nas brine pa pozivamo Sanacijsko vijeće da u skladu s Zakonom o sanaciji poduzmu sve mjere kako bi podmirili dug kako bi legalno mogli upravljati bolnicom, a ovako ih samo mogu prozvati ilegalnim upravljačima bolnice, koji prouzrokuju nove dugove i nove teškoće. Ono što je još protuzakonito je da do sada nisu donijeli niti Plan sanacije, što sve govori da ne poštuju niti Zakon o fiskalnoj odgvornosti. Ako svi oni koji se drže fiskalne odgovornosti probiju proračun dužni su podnijeti ostavku, a to se odnosi i na Sanacijsko vijeće koje plaća država, a upravitelja ustanova. Stoga iz HDZ-a apeliramo da se bolnica vrati sanirana u okrilje županije kako bi upravljali oni koji znaju i hoće na korist naših građana, naglasio je Josip Đakić te pošto po tom pitanju ništa nije učinio pozvao ministra zdravlja Ostojića da podnese ostavku.
Osim toga, Josip Đakić naglasio je kako se “sakaćenje” institucija Virovitičko-podravske županije dalje nastavlja centralizacijom i ukidanjem niz institucija koje će u potpunosti biti nedostupni građanima.

[g-gallery gid=”19254″ random=”0″ watermark=”1″]

– U HDZ-u neprihvatljivim ocjenjujemo reorganizaciju pravosuđa i državne uprave, nakon što smo izgubili Carinsku upravu, filijalu Croatia – osiguranja čije je središte iz Virovitice premješteno u Kutinu, središta mirovinskog osiguranja na redu je ukidanje policijske uprave, dopisništva HRT-a, znači svih onih institucija za koje se HDZ od 2003. do 2011. godine borio da ih dovede na područje Virovitičko – podravske županije, kazao je Josip Đakić, a za ovakovo stanje na području Virovitičko-podravske županije isključivo krivi SDP-ove saborske zastupnike Tomislava Žagara i Marijanu Živko.

Na konferenciji za novinare, kojoj su nazočili i članovi Županijskog odbora, kao i tajnica Sanja Kirin, govorio je i dopredsjednik ŽO HDZ-a te virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
- Što se tiče lošeg stanja u Općoj bolnici Virovitica, kao župan u ime županije, osnivača Opće bolnice Virovitica tražim da netko podnese ostavku ili ministar Ostojić ili sanacijska upraviteljica Živko.

Ovom prilikom moram istaći da će Virovitičko-podravska županija, ovaj tjedan, protiv ministra Ostojića, sanacijske upraviteljice Živko i Sanacijskog vijeća podnijeti kaznenu prijavu zbog nesavjesnog poslovanja jer ovim načinom poslovanja za iduće dvije godine dug bolnice popet će se na 80 milijuna kuna. Mi u HDZ- to nećemo dopustiti, nećemo dopustiti da se netko igra imovinom koja nije njegova jer osnivač Opće bolnice Virovitca je Virovitičko-podravska županija, a ne Ministarstvo zdravlja niti SDP, istakao je Tomislav Tolušić.