Noć Muzeja

Kako se Dvorac priprema obnoviti svoje ruho u narednom razdoblju, večerašnja Noć muzeja bila je jedinstvena prilika da doživite odaje Dvorca kroz zvučnu i vizualnu preobrazbu u konceptu ZMaj Kolektiva i gostiju Filipa Merčepa i Nicolasa Sinkovića.

Tako je večeras u dva navrata održan koncert koji koristi više različitih prostorija i ambijenata (za razliku od standardnog klasičnog koncerta, gdje se publika zadržava na jednom mjestu tijekom čitavog koncerta), te time spaja koncept koncerta i muzejske izložbe. Svaka prostorija bila je prilagođena kompoziciji koja se u njoj izvodi (akustički i vizualno) pružajući posjetiteljima posebno iskustvo ”putovanja” kroz prostor i vrijeme. Stoga su posjetitelji slijedili zvuk od prostorije do prostorije i time postali dio ”glazbenog vremeplova”.

U koncertnom dijelu nastupio je ZMaJ Kolektiv kojeg čine: Zrinko Jurić-Čivro, Mario Petrinjak, Jasmin Horak, Iva Gavrilović, Lea Mioković, Barbara Bogojević, Roko Bogojević, Roni Rengel, Zvonimir Gadanec, Tomislav Vrabac, Marina Novosel, Vedran Gorjup, Mirna Mihalković te marimbist Filip Merčep i Nicolas Sinković.

Filip Merčep u suradnji s Nicolasom Sinkovićem na elektronici izveo je kompozicije za udaraljke i elektroniku na više odabranih mjesta u Dvorcu uokvirenoj u jednu elektroničku zvučnu sliku (određeni broj zvučnika raspoređenih po cijeloj lokaciji) koje elektroničkim interludijima spajaju koncept kompozicija vodeći publiku od lokacije do lokacije.

Elektronički interludiji se izvode uživo snimajući i bilježeći sve što se događa u trenutku koncerta, provlačeći te muzičke momente kroz razne elektroničke filtere. Samim time improvizirajući tim parametrima, Nicolas i Filip će stvoriti kompozicije kroz koju publika prolazi prateći umjetnika od lokacije do lokacije.

Program je izveden dva puta tijekom večeri, u 21 i u 23 sata, a virovitičku Noć muzeja otvorio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.