1

U prostorijama Hrvatskog doma u Slatini, Miljenko Ernoić iz Hrvatske udruge tržnica održao je predavanje o certifikaciji poljoprivrednih proizvođača koji prodaju svoje proizvode na tržnici.

Predavanju su uz zainteresiran proizvođače prisustvovali predstavnici Grada Slatine, Poljoprivredno savjetodavne službe i gradske komunalne tvrtke Slatina KOM-a. Projekt certificiranja osmišljen je s obzirom na činjenicu da je svaka tržnica mjesto direktnog sučeljavanja proizvođača i potrošača, a s druge strane svi oni koji prodaju nisu uvijek u jednakom položaju, odnosno nisu svi proizvođači onoga što se na tržnici i prodaje.

Iz tog razloga cilj projekta je promovirati domaće proizvode i kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštititi ga od nelojalne konkurencije. Dobiveni certifikat potvrđuje da je proizvođač doista proizveo poljoprivredne proizvode na svom gospodarstvu. Projekt o certificiranju „seljačke tržnice“ realiziran je uz pomoć udruge Hrvatskih tržnica, Grada Slatine, Poljoprivredno savjetodavne službe i Slatina KOM-a.