plakat2014Od 25. do 27. travnja u Slatini će se održati po 15 put Međunarodni dječji festival duhovne glazbe Slatinafest. Nastao je na poticaj vjernika Kršćanske adventističke crkve u Slatini, s ciljem da zbliži djecu različitih regija i potakne dječje učitelje i voditelje na kvalitetniji rad s djecom na području glazbeno scenskog izričaja u lokalnim crkvama, da bi kroz sve ove godine prerastao u kvalitetan glazbeno-scenski festival dječje duhovne glazbe i proširio se van granica Republike Hrvatske.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala je u tome što po prvi put djeca skladaju pjesme za festival. 25.veljače u organizaciji Slatina festa održana je skladateljska radionica prof. Davora Bobića, bio je to stručni skup za nastavnike i učitelje koji rade s djecom na području glazbe, a ujedno i otvorenje natječaja za Slatinafest 2014 gdje su djeca bila motivirana za skladanje na zadane tekstove.

Na natječaj je stiglo 19 pjesama. Dvije najuspješnije skladbe bit će izvedene i nagrađene na ovogodišnjem festivalu. Budući da će se posebna pozornost posvetiti ovom skladateljskom dijelu, ove godine bit će 11 pjesama u festivalskom dijelu. Kao i svake godine, festival ima i humanitarni karakter. Sredstva prikupljena ove godine namijenjena su djeci bez roditeljske skrbi koja će biti donirana u sklopu biciklističkog ultra maratona“Budite veliki, pomozite malenima,“članovi Kluba za ekspedicionizam i ekstremne sportove vozit će 1001 milju po Hrvatskoj da bi obišli oba SOS sela i domove za djecu bez roditeljske skrbi.

Otvorenje Slatina Festa bit će u petak, 25.travnja u 19 sati

Otvorenje Slatina Festa bit će u petak, 25.travnja u 19 sati u dvorani Kršćanske adventističke crkve u Slatini, gdje će se izvođači predstaviti sa svojim instrumentalnim točkama. Bit će to posebna prigoda jer će se publici Slatinafesta predstaviti tri državna prvaka s područja naše županije. Luka Relić u drugoj kategoriji saxfona, Jan Mojzeš u prvoj kategoriji trube i Matea Barišin u prvoj kategoriji violine,osvojili su prvu nagradu i prvo mjesto u svim kategorijama na državnom natjecanju glazbe i plesa ove godine. Posebni gosti Međunarodnog dječjeg festivala duhovne glazbe Slatina Fest su bračni par Claire i Johna Sanchez iz Engleske .Subota je centralni događaj, gdje će u jutarnjem dijelu biti predstavljene sve regije iz kojih djeca dolaze. Subota poslijepodne predviđena je za kreativne radionice za djecu,a sam festival počinje u 17 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini. Nedjelja je predviđena za druženje u prirodi.

Očekuje se 60-tak djece iz Varaždina, Maruševca, Zagreba,Požege, Nove Gradiške,Virovitice,kao i djeca iz Novog Sada. Organizator je Odjel za djecu i mladež Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve,a u organizaciji pomažu: Grad Slatina,Gradsko društvo Crvenog križa Slatina,Pučko otvoreno učilište Slatina, Kršćanska adventistička crkva Slatina, Kršćanska adventistička crkva Virovitica, i Informativni centar Virovitica.

Ljubiša Živojnov