spot_img

U Slatini započela gradnja viseće sunčane elektrane vrijedne 6,6 milijuna kuna

Objavljeno:

Jedinstven model sunčane elektrane spojit će poljoprivredu, edukaciju i proizvodnju energije – zemlja na kojoj je elektrana postavljena potpuno je iskoristiva za uzgoj poljoprivrednih kultura i edukaciju budućih poljoprivrednih i energetskih stručnjaka

U Slatini započela gradnja viseće sunčane elektrane vrijedne 6,6 milijuna kuna

SLATINA – U ponedjeljak, 6. srpnja, započeli su radovi na izgradnji viseće sunčane elektrane Medinci jačine 500kW. Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede u Hrvatskoj, a zemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice, peršina. Vrijednost elektrane je 6,6 milijuna kuna, a sufinancirana je s 5,28 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok Virovitičko-podravska županija financira s 1,32 milijuna kuna, odnosno 20% vrijednosti projekta.Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina. Početak radova obilježili su zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš. Svečanom otvorenju nazočili su zamjenica župana Sanja Bošnjak, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, ravnatelji i pročelnici županijskih i gradskih institucija te upravnih odjela.

Ova će energetska-poljoprivredna cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površinabit će ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju elektrana proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine 2,5 metara, s razmakom 4 metra, što omogućuje nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje. Također, svi strojevi potrebni za obradu poljoprivredne površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje bit će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju. Osim srednjoškolaca, praktično iskustvo u sunčanoj elektrani Medinci stjecat će i studenti Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

U Slatini započela gradnja viseće sunčane elektrane vrijedne 6,6 milijuna kuna

– Hrvatska je bogata zemljom, no to nam ne daje pravo da se zemljom razbacujemo. Kad smo krenuli u izradu ovoga projekta, došli smo do zaključka da je šteta iskoristiti 2,5 ha zemlje samo za solarne panele. Projektanti su nam dali prijedlog kako se mogu sinergijski povezati solarni paneli i poljoprivredna proizvodnja, a u Vidri su dodali još jednu razinu – edukativnu, i uključili učenike, studente i profesore u provedbu i održivost projekta. Sunčana elektrana Medinci je prva elektrana u vlasništvu jedinice lokalne uprave i samouprave koja daje doprinos kvoti koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Elektrana će doprinijeti i pokretanju gospodarstva cijele županije jer će uključiti i veliki broj lokanih kooperanata. Ovaj je projekt dokaz kako novaca ima samo ih treba znati tražiti, Vidra se ponovno dokazala kao inkubator raznolikih i maštovitih projekata, a iznimnosmo ponosni što je značaj i važnost ovog projekta prepoznat u Fondu za zaštitu okoliša – istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

– U samo tri godine ovo je drugi projekt postavljanja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunčeve energije što ovu županiju stavlja na vrh hrvatskih županija po ekološkoj osviještenosti, no tu se neće stati nego će se nastaviti koristiti sunce i druge prirodne resurse – naglasio je zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić.

Župan Tomislav Tolušić najavio je potpisivanje ugovora za više od 200 solarnih sustava koji će biti izravna pomoć proizvođačima duhana u Virovitičko-podravskoj županiji.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni