U ponedjeljak 29. kolovoza, u Restoranu Park u Suhopolju, održana je početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i gostiju, projekt je predstavila zamjenica ravnateljice VIDRA-e Željka Vuković, koja je u svojem izlaganju istaknula kako će Dvorac Janković u jednom dijelu biti obnovljen kao kulturno dobro, a u drugom kao visoko vrijedni smještajni objekt na razini 5 zvjezdica.

Projektom obnove i opremanja suhopoljskog dvorca Janković, koji već desetljećima zjapi prazan i u ruševnom je stanju, Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom i očekivano, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija Ukupna vrijednost projekta je 39.767.716,50 kuna dok je udio EU sredstava 33.419.096,67 kuna.

– Ovo je drugi dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji koji će biti obnovljen iz EU fondova, uz onaj u Kapela Dvoru koji je iz ruševine obnovljen u Hotel baštinu s 4 zvjezdice. Ovime spašavamo kulturnu baštinu naše Slavonije i Hrvatske i pretvaramo ih u turističku atrakciju, u centar za posjetitelje sa smještajnim kapacitetima. Dvorac u Suhopolju je objekt koji će privlačiti goste iz Hrvatske, ali i cijele regije – naglasio je ministar Tolušić.