a

Doktor Babić nije jedini lažni ratni invalid. Virovitica je puna takvih. Pa i jedan bivši župan je pao s motora i poslije tvrdio da je ranjen u ratu – kažu naši sugovornici iz Virovitice s kojima smo jučer razgovarali.

U gradu udaljenom sat i pol vožnje od Zagreba, u kojem živi i radi u četvrtak uhićeni dr. Ivica Babić, šef liječničkog sindikata i pročelnik Odjela virovitičke pulmologije, nisu previše iznenađeni optužbama koje mu se stavljaju na teret. Godinama se priča da je Babić urođenu manu na oku prikazao kao ratnu ozljedu i na temelju lažirane dokumentacije dobio 40-postotni invaliditet.

Ugledni građanin

No, u Virovitici Babić nije poznat samo kao šef sindikata i pulmolog. Uz enormnu plaću koju je primao u bruto iznosu, jer kao vojni invalid nije plaćao porez, on godinama iznajmljuje i brojne lokale u gradu, vlasnik je dva stana i jedne napuštene kuće. Uz stan u Gajevoj 20, gdje je u četvrtak uhićen i u kojem živi s obitelji, prijavljen je u istoj ulici i na broju 6, ali tamo stanari kažu da ne znaju je li ikada živio. U njegovu vlasništvu je i derutna prizemnica u Masarykovoj ulici.

Kliknite na fotografiju za prikaz u većoj rezoluciji!

[g-gallery gid=”19227″ random=”1″ watermark=”0″]

Prazna kuća

Na pročelju te kuće još su vidljivi tragovi rata, a unutra se skupljaju narkomani. Priča se i da bi obližnji đački dom rado otkupio tu kuću. – Ako ne pokosite travu ispred kuće, dođe vam komunalni redar. Kako netko može u centru grada imati ovakvo ruglo, a da mu se ništa ne dogodi? – ogorčeno kaže jedan od susjeda.

Navodno, Babić ima još jedan stan u Virovitici, ali i u Zagrebu.

U Virovitici ima i nekoliko lokala. Malo niže od njegove napuštene kuće je i klub Paradiso, zatvoren prije nekoliko godina. Prostor je u vlasništvu dr. Babića.

Crvena kuća s ogromnim dvorištem i terasom pokraj kazališta sada je zatvorena. Usto, Babić je vlasnik i kafića Lav u Gajevoj ulici, koji već šest godina iznajmljuje Denisu Pleši.

On nam kratko kaže da je doktor Babić korektan iznajmljivač i da o njemu može reći sve najbolje.

Na Babića su, pak, najviše ljutiti lokalni branitelji koji tvrde da su neki profitirali od rata dok su se oni borili.

– Ja sam ratni vojni invalid. Pet sam godina bio na ratištu, a Babića nisam ni vidio. – kaže Ivan Holi, jedan od gostiju u kafiću Lav.

Babić je bio pripadnik 1. pješačke bojne, 127. brigade, kao član saniteta, a upravo je ta bojna zanimljiva i istražiteljima ovog slučaja jer navodno je više liječnika dobilo invalidninu na sličan način, pa bi istraga mogla krenuti u tom smjeru.

Nešto više o tome mogao bi znati njihov zapovjednik dr. Srećko Moslavac, anesteziolog u virovitičkoj bolnici. Navodno ne postoji dokumentacija koja bi dokazala da je Babić ozljedu uistinu zaradio kad je izlazio iz sanitetskog vozila i pao. No, dr. Moslavac o tome ne želi razgovarati. Možda i zbog toga što bi upravo on mogao biti ključni svjedok buduće optužnice, ako se podigne.

Šutljivi kolege

– Ne želim ništa komentirati – kratko je poručio.

Neki Babićevi kolege, s druge strane, mnogo su razgovorljiviji. Ali nitko ne želi pod imenom i prezimenom govoriti o uhićenom liječniku. Ono što nam je nekoliko njih potvrdilo jest to da Babić i nije bio toliko marljiv u poslu kako se predstavljao. Drugi kolega, pak, opisuje Babića kao stručnjaka u svom području, ali kaže i da je uza sve funkcije bio najmanje liječnik.

Pomogao mu nalaz

– On je moj kolega i ne želim ga blatiti, ali mogu reći da ga često nije bilo u bolnici.

Dr. Mijo Fett, oftalmolog koji je Babiću potpisao nalaz 1995., a koji je on poslije zloupotrijebio, kaže kako je počeo sumnjati u Babića prošle godine, kada je otkriveno da ima plaću od čak 34 tisuće kuna.

– Onda sam shvatio da kao lažni invalid ne plaća porez. Tada mi je bila jasna i njegova rečenica kada me 1996. jednom sreo u dvorištu bolnice i rekao kako mu je mnogo pomogao moj nalaz. A zapravo me tražio pregled zbog traženja odštete od osiguravajuće kuće – kaže nam Fett. (Jutarnji list)