U Virovitici održana edukacija vezana uz mogućnosti financiranja kroz fondove i programe Europske unije

Objavljeno:

U četvrtak, 29. listopada, u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici, održana je edukacija o mogućnostima financiranja kroz Europske strukturne i investicijske fondove i (operativne) programe za razdoblje 2014. – 2020.

Cilj edukacije je bio upoznavanje polaznika s dostupnim i aktualnim mogućnostima financiranja kroz Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. te mogućnosti financiranja projekata iz područja infrastrukture i energetike. Edukacija je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave te ravnateljima ili predstavnicima odgojno-obrazovnih institucija, turističkih zajednica, javnih ustanova i agencija.
Prisutne su neposredno prije edukacije pozdravili zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak te ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric.

Prezentacije su održale voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata Razvojne agencije VIDRA Anita Tenžera te voditeljica Odjela za infrastrukturu i energetiku Ivana Filipović.

Anita Tenžera prezentirala je mogućnosti financiranja iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska. Riječ je o nastavku suradnje dviju država iz prethodnog programskog razdoblja, a odobren je 7. rujna ove godine. Program se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U programskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju nam je 60.824.406 EUR raspodijeljenih u 5 prioritetnih osi:

Gospodarski razvoj – povećanje konkurentnosti MSP (tematski cilj 3);
Održivo korištenje prirodnih i kulturnih dobara – Očuvanje i zaštita okoliša i promicanje učinkovite uporabe resursa (tematski cilj 6);
Suradnja – Jačanje institucionalnih kapaciteta i učinkovitosti javne uprave (tematski cilj 11);
Obrazovanje – Ulaganje u edukacije, treninge, uključujući strukovno osposobljavanje za razvoj vještina i cjeloživotno obrazovanje razvojem infrastrukture (tematski cilj 10).
Tehnička pomoć.

Mogući prijavitelji će biti JLRS, obrazovne ustanove, udruge te regionalne i sektorske agencije.

O mogućnostima financiranja projekata iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (nacionalna sredstva) i mogućnostima financiranja kroz Strukturne fondove (EU sredstva), govorila je Ivana Filipović. Riječ je o infrastrukturnim projektima vezanim uz područja energetske obnove, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Za energetsku učinkovitost zgrada do 2020. na raspolaganju je 311 milijuna eura iz europskih Strukturnih i investicijskih fondova (ESI), od toga 211 mil. eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora te 100 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u zgradama stambenog sektora.
Provedba programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije“ za 2015. godinu sufinancira se sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju Vam i dalje stoji VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni