U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Zaklade Zornica iz Pečuha, 7. travnja, u prostoru knjižnice održana je “Večer Hrvata iz Pečuha”, korizmeno- vjerski program u sklopu kojega su posjetitelji mogli nazočiti predstavljanju vjerskog časopisa, dviju knjiga, ali i pogledati izložbu „Križevi“ autora Anite Mandić i Akoša Kolara koji su putujući po naseljima i priredbama u Mađarskoj dokumentirali ondašnje običaje Hrvata.

Knjižnica Virovitica

Prije samog predstavljanja vjerskog časopisa „Zornica nova“ urednice Milice Klaić-Tarađije, sve nazočne, uz ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Višnju Romaj, pozdravila je i zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Željka Grahovac.

Uz časopis koji uz aktualna događanja prati i ispoljavanje vjerskog života Hrvata u Mađarskoj, predstavljene su i dvije knjige koje opisuju vjerske običaje Hrvata u Mađarskoj „Blagdanski kalendar“ 1 i 2 publicista i etnografa Đure Frankovića. Predstavljanje knjiga dodatno je začinio zbor August Šenoa iz Pečuha koji je brojne Virovitičane oduševio izvedbama korizmenih, ali i drugih pjesama. (vt.hr)