Počinju rušenja bespravno sagrađenih kuća. Svi objekti koji su se mogli legalizirati, a nisu jer njihovi vlasnici nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju, bit će uklonjeni. Otkrila nam je to ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš te najavila dakako će prvi bageri na bespravnu gradnju već početkom studenog.

Probili sve rokove

– Prvo će se rušiti one kuće koje se nikada nisu niti mogle legalizirati te one građene nakon roka od 21. lipnja 2011. godine. Potom će na red doći i one koje su se mogle legalizirati, ali nisu jer njihovi vlasnici niti nakon što smo im šest mjeseci slali požurnice nisu dostavili potrebnu dokumentaciju – poručila je Mrak Taritaš.

Ministrica je naglasila kako se ipak neće rušiti kuće u kojima ljudi žive, ali ukoliko netko ima vikendicu koju je mogao legalizirati, a nije unatoč svim rokovima koji su mu se dali, ona će, kaže, biti uklonjena. Koliko je za sada takvih objekata, teško je procijeniti. Ta će brojka biti poznata, kaže ministrica, vjerojatno krajem godine, kada bi određen broj odbijenih zahtjeva za legalizaciju trebao biti pravomoćan.

Da će kad – tada na red doći i ‘odbijenice’, ministrica Mrak Taritaš više je puta upozoravala. Prvi puta početkom godine u povodu početka rada Agencije za ozakonjenje bespravno sagrađenih zgrada koja je i osnovana s ciljem da pomogne županijskim i gradskih uredima po Hrvatskoj u rješavanju više od 820.000 tisuća zahtjeva za legalizaciju. Prema podacima resornog ministarstva, Agencija je do sada jedinicama lokalne samouprave uzela više od 80 tisuća neriješenih predmeta. U prvom navratu uzela im je oko 54.000 tisuće predmeta, od čega je do sada legalizirano oko 13 posto.

A ovih dana Agencija preuzima dodatnih 28.900 tisuća neriješenih predmeta, najviše u Splitsko – dalmatinskoj županiji te Sisačko – moslavačkoj i Osječko – baranjskoj županiji. Među preuzetim predmetima je, doznajemo, i oko 1800 predanih zahtjeva na područjima pogođenim poplavama.

Sve u svemu, kada se zbroje riješeni zahtjevi, što u županijskim i gradskim uredima što u Agenciji, do sada je, kaže ministrica, legalizirano ukupno oko 30 posto bespravnih objekata.

Nepotpuni registar

– To je realno stanje. U registru koji vodimo stoji da je riješeno oko 170.000 tisuća zahtjeva, što je 20 posto, no u registar idu pravomoćno riješeni predmeti tako da je stvarna brojka za nekoliko desetaka tisuća veća – kaže Mrak Taritaš.

Dinamikom legalizacije ministrica je i više je nego zadovoljna. I iako se sada čini da cilj koji je ministrica više puta isticala – od 80 posto ukupno riješenih zahtjeva do kraja 2015. godine – neće biti dostignut, Mrak Taritaš uvjerena je u suprotno.

Do kraja ove godine, kaže, doći ćemo do 40 posto riješenih zahtjeva, a 40 posto legalizacija obavit će se u idućoj godini. Neki gradovi, kaže, sa legalizacijom će biti gotovi već u prvoj polovici iduće godine. Poput, primjerice, Vukovara i Dubrovnika, koji su već sada riješili više od polovice pristiglih zahtjeva. A na dobrom su putu i Rovinj i Virovitica sa više od 40 posto riješenih predmeta.

No, s druge strane gradovi poput Osijeka i Siska te Karlovačka i Sisačko – moslavačka županija, prema podacima iz registra, do sada nisu riješili ni deset posto zaprimljenih predmeta. No, i unatoč tim podacima ministrica je zadovoljna. Kao i sa punjenjem proračuna. Do sada je, kaže, sveukupna zarada od legalizacije oko 600 milijuna kuna. (Večernji list)