U Našicama, gdje se je uz predsjedavanje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, održala sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisan je Razvojni sporazum između Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, s pet slavonskih županija.

Sporazum su potpisali župani slavonskih županija, odnosno Danijel Marušić, Ivan Anušić, Alojz Tomašević, Igor Andrović i Božo Galiće, a vezano za dodatak Razvojnom sporazumu za području Slavonije, Baranje i Srijema. Prema njemu, izvori financiranja osigurat će se i za poticanje razvoja sljedećih strateških grana na području Slavonije, Baranje i Srijema, odnosno, prehrambeno prerađivačke industrije, drvoprerađivačke industrije, metaloprerađivačke industrije, turizma, informacijsko-komunikacijske tehnologije. Sporazume je županima uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Prema potpisanom Sporazumu, na području Virovitičko-podravske županije najznačajniji projekt koji će se ovim Sporazumom graditi je Izgradnja i opremanje sušionice povrća u Virovitici, čija je procijenjena vrijednost 225.825.000,00 kuna. Gradit će se Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti čija je procijenjena vrijednost 24.779.000,00 kuna, a za istraživanje geotermalnih potencijala na području Virovitičko-podravske županije, izdvojit će se 20.000.000,00 kuna. Osim toga, Virovitičko-podravska županija s Osječko-baranjskom županijom dio je projekta Rekonstrukcija pruge od Osijeka do Virovitice, čija je procijenjena vrijednost 1.152.000.000,00 kuna. Osim toga, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, Virovitičko-podravska županija radi na projektu Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom čija je procijenjena vrijednost 60.000.000,00 kuna. Za ukupno 38 projekata koji će se realizirati u sklopu razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II., izdvojit će se 10.697.667.000,00 kuna. Sredstva za financiranje navedenih projekata osigurati kroz FRR (Nacionalni plan za oporavak i otpornost), novi višegodišnji financijski okvir 2021-2027. te Državni proračun RH.

– Navedeni projekti dat će novi zamah razvoju Virovitičko-podravske županije. Inače, od posljednje sjednice savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na području naše županije, završili smo izgradnju poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači. Završen je Dvorac Janković u Suhopolju. Samo u sustave navodnjavanja na našem području uložili smo 150 milijuna kuna, pa je tako ovo ljeto otvoren sustav navodnjavanja Đolta, do kraja godine očekujemo da će biti gotov i sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac. Građevinski radovi su gotovi na Tehnološko inovacijskom centru, kao i na Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici. Traju radovi na željezničkoj pruzi od Virovitice do Pitomače… Time ne stajemo, jer nas od većih projekata očekuje i obnova Dvorca Janković u Cabuni u Centar za kulturu zdravlja, potom uređenje jezera u Orahovici s turističkim sadržajima, kao i naš krucijalni projekt, brza cesta koja će nas spojiti s Bjelovarom i Zagrebom – između ostalog je na sjednici Savjeta u Našicama, istaknuo virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, a uz njega su s područja naše županije bili i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, saborska zastupnica Vesna Bedeković, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)