U virovitičkoj bolnici po prvi puta je izvedena laparoskopska resekcija kolona

Objavljeno:

spot_img

„Mala“ bolnica za velike stvari: U OB Virovitica po prvi puta je izvedena laparoskopska resekcija kolona, te postavljanje kompozitne mrežice kod pacijentice od koje su već svi „digli ruke“

U virovitičkoj bolnici po prvi puta je izvedena laparoskopska resekcija kolona

Vizija nove ravnateljice Opće bolnice Virovitica, Mirjane Peček, je bila jasna.

– Želim da se ova bolnica sa svojim liječnicima počne izdizat svojom kvalitetom i radom, da dostigne jedan viši nivo.

I nepuna dva mjeseca nakon što je Mirjana Peček došla u Viroviticu, stigli su prvi „vidljiviji“ rezultati. U proteklih tjedan dana, u Općoj bolnici Virovitica, izvedene su dvije operacije koje do sada nikada nisu izvedene u VT bolnici. Operacijski tim na čelu s dr. Tomislavom Ružićem, odradio je briljantne stvari, koje se rijetko, gotovo nikada ne rade u „malim“ bolnicama. Isključivo su vezane za „velike“ bolnice, ili pak klinike. No, očito su neki drugi vjetrovi počeli „puhati“ u Općoj bolnici Virovitica.

Dr. Tomislav Ružić, inače specijalist opće kirurgije i suspecijalist abdominalne kirurgije, nam je pojasnio o čemu se radilo, što je to odradio tim kojem je on bio na čelu.

– Po prvi puta je u Općoj bolnici Virovitica izvedena laparoskopska resekcija kolona, zbog malignog oboljenja. Radilo se o odstranjenju dijela debelog crijeva. Ovakav zahvat se izvodi „u velikim kućama“ u Hrvatskoj, klinikama, u Zagrebu, Rijeci, Splitu. Doista je rijedak slučaj takvog operativnog zahvata u manjim kućama. Prvenstveno zbog dostatnog educiranja osoblja, ali i potrebne oprema. Nas nekolicina mlađih kolega, odradila je tu operaciju i ponosan sam na njih kao i na cjelokupan tim. U timu su bili: dr. Zvonimir Hranilović, dr. Ana Car Peterko, anesteziološki tim i instrumentarke, a punu podršku nam je dala ravnateljica Mirjana Peček. Ponosan sam na sve njih. Naravno, najvažniji dio operacije je ishod. Već nakon dva dana, pacijent je hodao, a ovaj vikend će ići kući. Da se radilo „po starom načinu“, pacijent bi još dugo bio „u krevetu“.

U virovitičkoj bolnici po prvi puta je izvedena laparoskopska resekcija kolona

Kako ste napravili navedeni zahvat?

– Kroz četiri male rupice, minimalno invazivno, no zadovoljavajući onkološke kriterije koji su postavljeni, laparoskopski smo odradili zahvat. Prvi počeci laparoskopije su bili prije 20 godina. Bile su to operacije žuči, slijepog crijeva, no bilo je vrijeme da se napravi nešto više nego do sada. Već za idući tjedan imamo nekoliko naručenih pacijenata za slične laparoskopske zahvate. Inače, u svjetskim okvirima, taj zahvat traje 60, a mi smo ga odradili, uz proširenje zahvata zbog jedne premosnice, za 90 minuta. Vjerujem kako je ovom operacijom u Općoj bolnici Virovitica, započela nova era laparoskopske kirurgije.

Nekoliko dana prije ovoga, napravljena je još jedna operacija.

– Kod pacijentice koja je osam puta operirana zbog deformiranosti trbušne stijenke, i od koje su mnogi već „digli ruke“, mi smo ugradili kompozitnu mrežicu na crijeva. Operacija je završila uspješno. Trajala je tri sata i pacijentica će također ovaj vikend biti kod kuće. Na ovaj način smo „mi mali“, pokazali „velikima“ da se i u bolnicama koje su u rangu „opće“, treće kategorije, mogu raditi vrhunske stvari.

U virovitičkoj bolnici po prvi puta je izvedena laparoskopska resekcija kolona

Na tim koji je odradio ove dvije operacije, posebno je ponosna ravnateljica Mirjana Peček.

– Punu podršku dajem liječnicima u svakom njihovom pothvatu. Konačno smo krenuli onako kako i očekujem, jer nam je cilj podići renome Opće bolnice Virovitica na višu razinu nego je ona to bila do sada. Imam odličnu suradnju s liječnicima, vjerujem u njih i vjerujem kako je ovo tek početak velikih stvari koje su pred nama – zaključila je ravnateljica Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček. (Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...