U virovitičkom muzeju održane radionice na temu Uskrsa

Objavljeno:

˝Zeko u Muzeju!˝ naziv je kreativne radionice održane 15. travnja u Gradskom muzeju Virovitica. Posjetiteljicama je kao uvod u radionicu predstavljena simbolika zeca u blagdanskoj ikonografiji s etnološkog aspekta. Uslijedio je praktičan kreativan rad gdje smo naučili izraditi simpatičan uskrsni rekvizit-vrećicu za blagdansko darivanje te sama izrada velikih ilustriranih zečeva (kartonskih instalacija) rađenih za malu muzejsku akciju ˝Uhvati zeku!˝.

Odakle zec u običajima Uskrsa?

Uz šarena jaja, zec je jedan od najraširenijih simbola Uskrsa. Povezuje se s prirodom, ali i plodnošću pa stoga ne čudi da je još u antičkoj Grčkoj bio kultna životinja boginje ljubavi Afrodite. Kao i šarena jaja i zec pripada predkršćanskim vremenima. Bio je štovan i u starom Egiptu uz božanstvo Ozirisa i plodnost, ali i na Dalekom istoku gdje se kod Kineza u taoizmu vezao uz simbol Mjeseca i ponovno rađanje. U Starom svijetu, kod Germana zec je bio posvećen božici proljeća Eostri. U vjerovanjima o prolaznosti, nestajanju i nastajanju antička vremena poznaju i božicu Ostaru također u pratnji zeca.

Razvojem kršćanstva razvija se i simbolika zeca kao darovatelja i nositelja jaja. Do 17. stoljeća pojavljivale su se i druge životinje u toj ulozi – lisica, pijetao, ptica kukavica, pile. No, zahvaljujući anglosaksonskom nasljeđu i Sjevernoj Americi, svjetskoj trgovini i konzumaciji zec se nameće kao jedini životinjski simbol u uskrsnim običajima.

˝Uhvati zeku!˝ mala je muzejska akcija kojom Gradski muzej nastavlja treću godinu za redom ˝potragu˝ za likovnim radovima uskrsnih motiva po gradu Virovitici. Cilj ovih i ovakvih aktivnosti je poticati interaktivnost posjetitelja s muzejskim aktivnostima i građom koju čuvamo na zabavan način te povečati prisutnost muzejskih sadržaja u javnom prostoru, prostoru grada tj. u prostorima šire od same muzejske ustanove u nadi kako će se širi krug posjetitelja potaknuti na dolazak u Muzej.

Ove godine smo ˝pustili˝ deset zekana u grad zajedno s uputstvima kako ih vratiti u Muzej što podrazumijeva i naradu! Akcija je održana 18. travnja od 10 do 15 sati unutar prostora centra grada. Upornim tragačima zahvaljujemo na odazivu i nadamo se da su zadovoljni zelenim paketićima ukrašenim mrkvicama koje smo im priredili.

Posebno hvala i odličnom asistentu Rudiju te Kazalištu Virovitica na pomoći u realizaciji.

[g-gallery gid=”20608″ random=”0″ watermark=”0″]

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni