Za ovogodišnji Međunarodni Dan muzeja težište arheologije je prebačeno u suhopoljsku općinu, točnije u Orešac. Svojevrsni je to nastavak izložbe „Orešac-antički Bolentio, prije i poslije“ postavljene u Gradskom muzeju u Virovitici krajem 2014. godine u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu (Sanjin Mihelić). Tada je započela suradnja s Područnom školom u Orešcu s učiteljicama Monikom Ružić i Violetom Drvenkar, koje su na području arheologije pokrenule niz hvalevrijednih aktivnosti. U okviru njihovog projekta „Veliki za male“ i projekta Arheološkog muzeja u Zagrebu „Arheološki susreti“ na zanimljiv način je predstavljeno zanimanje arheologa tijekom probnog iskopavanja u Orešcu.

Korak dalje se otišlo s oslobađanjem školskog prostora za postavljanje izložbe o Orešcu iz rimskog vremena. U cijelosti dječji rad odvijao se od ožujka do svibnja u suradnji s arheologom Silvijom Salajić. Učenici su sami prikupili nalaze na terenu (odlomke keramike, cigle, kamena, kosti), oprali ih, razvrstali, signirali, sudjelovali u izboru te tako upoznali sve faze rada potrebnih za pripremu izložbe. Uskoro slijedi njezino otvorenje 26.svibnja o.g. u 12 sati povodom Dana škole u Suhopolju.

Isti učenici, sada već mali terenci i poznavaoci rimske prošlosti svojeg kraja izašli su na teren sa svojim vrijednim učiteljicama uoči Dana muzeja 14.svibnja o.g. Ovoga puta su pod vodstvom Anđelka Husa, na čijem zemljištu se pronalazi rasuti šljunak, slijedili tragove rimske ceste. Ostaci su to magistralne ceste Poetovio-Mursa (Ptuj-Osijek) koja je prolazila kroz Bolentio. Učenici su kolcima označili smjer ceste i njezinu širinu. U ovom integriranom nastavnom danu, osim što su se upoznali s najvrednijim spomenikom kulture rimskog perioda-cestom, privukli su pažnju i ostalih mještana. Njihova akcija pod nazivom“Pola milje rimske ceste“ prikazana je na panou u Gradskom muzeju u Virovitici i uvrštena u prezentaciju za Dan muzeja. Slijedećih godina očekujemo nastavak praćenja rimske ceste, gdje će jedno od odmorišta biti ono s nadstrešnicom kod ribnjaka kakve su iskoristili naši mali istraživači, s obaveznim rimskim delicijama.