Učenici u muzeju ukrašavaju jaja

Objavljeno:

spot_img

Učenici 3. razreda OŠ Vladimir Nazor s učiteljicom Božicom Paulin Benko u utorak, 8. ožujka sudjelovali su u radionici ukrašavanja uskršnjih jaja za vanjsku dekoraciju grada. Grad Virovitica je za ovogodišnji Uskrs nabavio desetak velikih jaja koja je povjerio muzeju za ukrašavanje.

Promišljajući tradiciju virovitičkih sela za Uskrs iz Etnološkog odjela našeg muzeja pripremljeni su tradicijski motivi nekada vrlo učestali, a danas zaboravljeni u „farbanju“ jaja.

Učenici su u prvom dijelu radionice čuli nešto o uskršnjim običajima i načinima ukrašavanja jaja u selima virovitičke okolice. Razgovarali smo o raznim tradicijskim tehnikama ukrašavanja jaja i onim tehnikama kojima se danas koristimo kod običaja Uskrsa. Potom su učenici razgledali pisanice koje čuvamo u Etnološkom odjelu te razgovarali s kustosicom na koji način se muzejski predmeti koriste u predstavljanju prošlosti. Drugi dio radionice protekao je u zabavnom tonu oslikavanja velikog jaja i dovršavanju motiva na započetom. Na ovaj način učenici su sudjelovali u edukaciji o običajima svoga kraja, ali i pridonijeli ukrašavanju grada za blagdan Uskrsa.

Nadamo se kako će uvećani motivi na pisanicama potaknuti naše građane na očuvanje baštine i tradicije te uklapanje starih motiva u nove boje Uskrsa.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...