U nastojanju da se očuva zdravlje mladih, Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji, Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravskom županijom osmišljava i provodi brojne aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja mladima na veliki javnozdravstveni problem štetnosti pušenja odnosno štetne upotrebe duhanskih proizvoda.

Razred nepušača, Pitomača

Ove je godine stoga u srednjim školama u Virovitičko-podravskoj županiji u okviru provedbe Školskog preventivnog programa nastavljeno s projektom „Ja sam iz razreda nepušača“. Projekt su prije dvije godine osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i od tada se on svake godine provodi u srednjim školama naše županije. Cilj je ovoga projekta potaknuti razredne odjele srednjih škola da niti jedan učenik ne puši cigarete i ohrabriti učenike da potom ustraju u nepušenju kao prilogu zdravome življenju.

Ove godine u Virovitičko-podravskoj županiji imamo dva takva razredna odjela: u Tehničkoj školi Virovitica to je prvi razred u zanimanju medicinska sestra-tehničar zdravstvene njege i u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači u kojoj je to završni razred u zanimanju agroturistički tehničar (ovo je i prvi razredni odjel u kojemu je prije dvije godine započeo pilot projekt „Ja sam iz razreda nepušača“, i kao što je uočljivo učenici su ustrajali u nepušenju sve do završetka svojega školovanja u srednjoj školi).

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (ravnatelj prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i psiholog profesor Siniša Brlas) u petak, 30. svibnja 2014. godine (dan uoči Svjetskoga dana nepušenja) već su posjetili Tehničku školu Virovitica i učenicima iz „razreda nepušača“ podijelili prigodne poklone odnosno simboličnu nagradu kao motivaciju i poticaj da ustraju u zdravom i samozaštitnom ponašanju, dok su u srijedu, 11. lipnja 2014. godine svoje poklone dobili i učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači.