Protekli tjedan učitelji engleskog jezika Sanja Grabić i Ivan Slavić sudjelovali su na prvom Comeniusovom sastanku projektnog tima pod nazivom ‘A Green World for Everybody’ u Karamanu u Turskoj. Tamo su se sastali s koordinatorima iz Turske, Poljske, Češke, Grčke i Španjolske. Sve zemlje osim Portugala, čiji predstavnici nisu bili u mogućnosti osobno sudjelovati, predstavili su svoje logotipe projekta (Portugal je to učinio online). Pobijedila je Češka s jednim od svojih kandidata.

Dogovoreni su detalji za provedbu aktivnosti do sljedećeg susreta te su zasađena stabla u spomen obilježavanju početka projekta. Projektni tim upoznao se sa stilom života, kulturom i naslijeđem Karamana, regije Anatolije (južna Turska) koju obilježava povijest nomadskog stila života duga čak 9000 godina te je primjetan značajan utjecaj ranog kršćanstva i Osmanlija.

Najbolje o tome svjedoče podzemni gradovi, utočišta u vapnenačkom stijenju, iskopine drevnih naseobina i grobnica, kao i muzej jednog od najznačajnijih muslimanskih proroka Mevdale (čija je ideja u bliskom srododstvu s Isusovom zapovijedi ljubavi). Projektni tim imao je čast pojaviti se na audijenciji kod ministra obrazovanja pokrajine Anatolije Bekira Aksoya , gdje se diplomatski raspravljalo o zajedničkim ambicijama vezanim uz ovaj projekt.

U zaključku stoji da svijet u kojem živimo nije nečiji, već svačiji, odnosno zajednički, pogotovo u pogledu očuvanja okoliša jer ne postoji individualni problem. Drugim riječima, ako Hrvatska ima problem, to je ujedno i turski problem i potrebno je ujediniti snage kako bi se pronašlo riješenje za njegovo rješavanje.

U sklopu sastanka bio je organiziran i posjet tvornici za zbrinjavanje i preradu otpada u kojoj smo bili upoznati s njenim metodama i politikom rada. Vidjeli smo kako se recikliraju razni materijali plastičnih masa te se pretvaraju u granule organskog otpada koje se zatim pretvaraju u hranu za životinje. Na kraju su dogovorene i daljnje aktivnosti projekta koje će biti provedene do sljedećeg susreta u Portugalu u ožujku 2013.

Ovaj projekt financiran je od AMPEU u okviru Cominiusa, koji je dio Programa za cjeloživotno učenje. Posebno se zahvaljujemo na podršci Virovitičko-podraskoj županiji i Općini Lukač. U okviru projekta održat će se još 22 mobilnosti te pozivamo zainteresirane učenike i organizacije da se uključe u naš projekt, podrže ga i prate naše akivnosti na stranici škole.

Ova publikacija ostvarena je uz financijsku potporu Europske komisije. Ona odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Ivan Slavić