spot_img

Udruga S.O.S. Virovitica organizirala je studijsko putovanje u Beograd

Objavljeno:

Udruga S.O.S. Virovitica organizirala je studijsko putovanje međuresornog županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama u Beograd koje se odvijalo u razdoblju od 19. do 23. listopada 2015. godine. Putovanje je realizirano uz financijsku potporu Ekumenske inicijative žena. Partnerska organizacija i domaćin studijske posjete u Beogradu bila je organizacija Autonomni ženski centar iz Beograda.

S obzirom da se udruga S.O.S. Virovitica dugi niz godina bavi problematikom nasilja nad ženama i obiteljskim nasiljem, studijskim putovanjem u Beograd Udruga je razmijenila iskustva, stekla nova znanja putem primjera dobre prakse i uspostavila temelj za međunarodnu disciplinarnu suradnju. Od izuzetne važnosti je povezanost sa sličnim organizacijama u regiji s obzirom na to da problem obiteljskog nasilja ne poznaje granice, a kroz umreženost i razmjenu iskustva utječemo na izgradnju pravednijeg društva i kvalitetnijeg rješavanja problema obiteljskog nasilja u našim zajednicama. Jedan od razloga posjete je provedba i primjena Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija) budući da ju je Republika Srbija ratificirala, dok ju je Republika Hrvatska potpisala, ali ne i ratificirala.

U studijskoj posjeti sudjelovale su četiri osobe članice Udruge i multidisciplinarnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama – dvije predstavnice Udruge S.O.S. Virovitica te djelatnice Centra za socijalnu skrb i Prekršajnog suda u Virovitici.

Tijekom posjete održani su sastanci s predstavnicama partnerske organizacije Autonomni ženski centar Beograd putem kojih su prezentirane aktivnosti i iskustva u radu sa ženama žrtvama nasilja kao i problematikama s kojima se susreću u radu te sastanak s organizacijom „Iz kruga“ koja djeluje na području pomoći, podrške i zaštite žena s invaliditetom. Kako bi se stekao uvid u zakonodavni okvir, usklađenost s Konvencijom Vijeća Europe, postupanja i sankcije u slučaju nasilja u obitelji u Srbiji posjećena je Policijska stanica Zemun gdje je bila prisutna i državna tužiteljica i Osnovni sud. Posjetom Gradskom centru za socijalni rad Beograd prezentirani su načini i modeli rada Centra, ovlasti te mogućnosti Centra u slučaju obiteljskog nasilja.

Svi sastanci su bili iznimno korisni i rezultirali su mnogim informacijama, razmjenom primjera iz prakse te su stvoreni temelji za suradnju i u budućnosti. Pri susretu s institucijama i nevladinim udrugama promoviran je Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija, a tom prigodom su i njihovim predstavnicima uručeni prigodni pokloni. Studijskom posjetom stvoreni su temelji za buduća umrežavanja i suradnje s ciljem kvalitetnijeg i efikasnijeg rješavanja problema nasilja nad ženama i u obiteljima u regiji.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni