U Virovitici je uhićen predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

1

Babić je u javnosti posljednjih mjeseci poznat kao vođa štrajka liječnika, a prije 20-ak dana ga je liječnik i čelni čovjek Nacionalnog foruma Nikica Gabrić prozvao da je “lažni invalid Domovinskog rata”. Tvrdio je da je Babić u ratu pozvan na intervenciju te kako se, dok je izlazio iz vozila Hitne pomoći, poskliznuo i pao na lijevu stranu lica. – Lažirao je nalaze. Ispada da na jedno oko vidi 25 posto, a dobio je od 50 do 60 posto invalidnosti. Pa, kad izgubite cijelo oko, imate samo 33 posto invalidnosti – kazao je tada Gabrić Večernjem listu.

“Prozivke su posljedica Gabrićeve frustracije”

Tada mu je Babić odgovorio da su te prozivke “neosnovane i posljedica Gabrićeve frustracije i kompleksa jer nije bio tamo gdje je trebao biti kada se stvarala Hrvatska”. Babića je, nakon odluke Ustavnog suda koji je ukinuo odluku Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima, napao i ministar financija Slavko Linić te otkrio koliku ima plaću. – Čovjek koji vodi taj sindikat ima 34 tisuće kuna mjesečnih primanja, a u Hrvatskoj su 34 tisuće kuna godišnja primanja mnogih umirovljenika – kazao je tada Linić.

Babić se rodio u Kupresu 1955. godine, Opću gimnaziju završio je u Valpovu, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Po zanimanju je liječnik pulmolog koji je do 1987. godine živio u Travniku, u kojem je radio u bolnici za plućne bolesti pa se preselio u Viroviticu. Godine 1990. kandidirao se na izborima za Sabor kao nezavisni kandidat, ali nije bio izabran. Potom se učlanio u HNS i bio predsjednik Županijske skupštine virovitičko-podravske od 1997. do 2001. godine. Godine 1998. prešao je u SDP iz kojeg se iščlanio godinu poslije. (Večernji list)