1

Vlada privodi kraju veliki projekt regionalizacije Hrvatske. Zemlja bi se trebala bazirati na pet regija, no posljednji detalji plana su na završnom brušenju i dogovoru koalicijskih partnera. Neće se ukidati županije, niti će se dirati u gradove i općine, već se radi o potpuno novom ustroju državne vlasti.

Riječ je o preustroju Ministarstva unutarnjih poslova koje bi, umjesto dosadašnjih 20 policijskih uprava koje teritorijalno slijede ustroj županija, trebalo biti organizirano kroz pet regionalnih uprava. Regionalna sjedišta policije po novome bi bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Spomenuti gradovi postali bi regionalna sjedišta policije.Ideja je da cijeli policijski sustav bude efikasniji, jednostavnije ustrojen, upravljiviji i s daleko manje rukovoditelja nego što ih je sada. Prema prvim projekcijama MUP-a, samo bi se na novom ustroju godišnje uštedjelo oko 15 milijuna kuna.

Po regionalnom principu već je proveden preustroj Carinske uprave. Neposredni povod za preustroj Carine bio je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no imalo se na umu da će se zemlja morati drukčije organizirati. Carinarnice su tako ostale u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Pločama. U pripremi je i veliki preustroj Porezne uprave, a dovršen je i plan reorganizacije mreže sudova.Budući da još nisu usuglašeni svi detalji unutar vladajuće koalicije, Vlada se još ne želi službeno izjašnjavati o ovome projektu.

Suvišni će se rasporediti unutar policije

Na sastanku koji je rukovodstvo MUP-a 27. studenog imalo s predstavnicima reprezentativnih policijskih sindikata dogovoreno je da će reforma policije bitno smanjiti broj šefovskih radnih mjesta te da će to biti u korist izvršiteljskih.Sindikatima je obećano da se neće stvarati višak zaposlenih koji bi se usmjerili u postupak stavljanja na raspolaganje Vladi, nego će se šefovi čija će se radna mjesta ukinuti rasporediti na druga koja su u skladu s njihovim kompetencijama.

Više pročitajte na online izdanju Večernjeg lista.