MRSIC_584579S1

U moru loših vijesti za nezaposlene, posebno za mlade koji nemaju nikakvog radnog iskustva iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnosno iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiže još jedna.

Unatoč činjenici da se mjera aktivnog zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, za 1600 kuna pokazala, prema riječima resornog ministra Miranda Mrsića pokazala dobrom ona se za 2014. godinu obustavlja zbog nedostatka novca. Nažalost, lošim vijestima tu nije kraj jer će se obustaviti i ostale mjere poput: stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, javnih radova, samozapošljavanja…

Procjenjuje se da će zbog manjka sredstava oko 12.000 ljudi, za sada, ostati bez prigode da probaju na takav način raditi.

‘Mjera se pokazala učinkovitom imala je dobar doseg i popularnost, ali morat ćemo je zaustaviti dok ne dobijemo sredstva iz europskih fondova za što vjerujem da će se dogoditi do lipnja’, kazao je Mrsić.

Do manjka sredstava za ovu mjeru došlo je do rebalansa državnog proračuna koji je Mrsiću izbio 177 milijuna kuna iz ruku. Od EU fondova se očekuje 60 milijuna eura, ali je upitno hoće sredstva stići ljeta jer Bruxelles je već trebao Hrvatskoj dati akreditaciju za korištenje fodnova.

No to se još uvijek nije dogodilo jer se se spornim pokazao ‘računalni sustav’, odnosno ‘sustav za upravljanje i kontrolu’, za kojeg je zaduženo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, zbog čega taj proces kasni. I dok je Mrsić uvjeren da će novac doći do ljeta neslužbene informacije govore da bi se to moglo dogoditi tek najesen.

‘Unatoč brojnim kritikama mjera stručnog osposobljavanja za rad i bez zasnivanja radnog odnosa pokazala se dobrom i nije dovela do poremećaja na tržištu rada, a dobra je vijest da svi oni koji su obuhvaćeni njom nastavljaju i dalje raditi. Nažalost u ovom trenutku nećemo više moći zapošljavati mlade ljude bez radnog iskustva’, poručio je ministar.

U 2013. godine različite obilike mjera koristilo je 53.656 ljudi od čega ih je 19.322 koristilo mjeru stručnog osposobljavanja za rad i bez zasnivanja radnog odnosa.

Prema dobi najviše korisnika ove mjere bilo je u dobi od 20 do 29 godina, u ukupnoj brojci 70 posto čine žene , najviše je bilo onih s visokim obrazovanjem, a gotovo 57 posto ovu mjeru je koristilo kod privatnog poslodavca. Zanimljivo je, istaknuo je Mrsić, da je polovica od korisnika ove mjere posao prolašla unutar godine dana. (tportal.hr)