Roditelji novorođenčadi na prvi ultrazvučni pregled kukova više ne moraju putovati u obližnju Koprivnicu nego taj prvi, neophodni pregled, opet mogu obaviti na Dječjem odjelu virovitičke Opće bolnice. Nije to jedina radosna vijest za roditelje sa područja Virovitičko-podravske županije. Od rujna bi sa radom trebao početi i logoped, kadar koji roditelji i struka već godinama traže putem molbi, zahtjeva i anketa, a sada će im biti besplatno na raspolaganju, uz uputnicu liječnika pedijatra.

– Sretni smo što od rujna djeci i roditeljima možemo omogućiti besplatnu pomoć logopeda. Do sada su za vježbe putovali u Zagreb i Osijek ili privatno plaćali sate o svom trošku. Po broju djece koja se školuju po prilagođenim programima kao županija nalazimo se iznad državnog prosjeka i sve su češće dijagnoze mješovitog poremećaja vještina učenja i studiranja kao što su disleksija, disgrafija i diskalkulija, za liječenje kojih je neophodan angažman i suradnja logopeda. Zato nam je drago što smo kao bolnica konačno dobili suglasnost za ovaj kadar – kaže dr. Marijana Živko, sanacijska ravnateljica virovitičke Opće bolnice.

foto: Marija Lovrenc
foto: Marija Lovrenc

Traje natječaj za 18 medicinskih sestara

Logoped je samo jedan od novih kadrova u bolnici. Traje natječaj za 18 medicinskih sestara, kao i za psihologa. On ili ona pomagati će ne samo odraslima nego i djeci koja se sve češće nalaze u situacijama koje zahtijevaju hitnu intervenciju ove vrste stručnjaka. Novi psiholog ili psihologinja bit će na raspolaganju djeci koja se, primjerice, pripremaju za operaciju, koje čeka određena pretraga, prilikom priprema za školu ili imaju određene teškoće u razvoju. Radit će i sa pacijentima u dnevnoj bolnici, odraslima koji trebaju psihodijagnostičku obradu, sa pacijentima sa problemima ovisnosti i bit će djeci i roditeljima psihološka potreba u životnim situacijama koje ugrožavaju kvalitetu života, ističu u Općoj bolnici Virovitica.

Vijest o novom kadru, logopedu u bolnici, roditelji su dočekali sa radošću. – Sin nam treba vježbe govora bar jednom tjedno. Privatno ih plaćamo 200 kuna po satu, no to si ne možemo priuštiti kao trajno rješenje. U Zagrebu ili Koprivnici termin smo dobili jednom u šest mjeseci, što nam je premalo i vježba na taj način nema efekta. Dođemo na vježbe, a dijete je umorno od puta ili neraspoloženo, pa nam je i taj, jedan jedini sat vježbe, uzaludan. Ovo je izvrsna vijest, potez koji će olakšati probleme i roditeljima i djeci – o iskustvu koje prolaze stotine roditelja na području Virovitičko-podravske županije kazala je Ivanka K., majka jednog četverogodišnjaka.
Marija Lovrenc
Večernji list