spot_img

Umirovljenje poduzetnika treba pratiti prijenos poslovanja

Objavljeno:

Umirovljenjem poduzetnika čije su tvrtke osnovane devedesetih godina prošlog stoljeća, u Virovitičko-podravskoj županiji je ugroženo 1.400 radnih mjesta. Prijenos poslovanja jedna je od najizazovnijih faza u životnom ciklusu poduzeća

Virovitica, 29. ožujka 2018. – U Virovitičko-podravskoj županiji je više od sto trideset malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od pedeset i pet godina. Njihova poduzeća zapošljavaju oko tisuću četiristo ljudi. Riječ je većinom o poduzećima osnovanima devedesetih godina prošlog stoljeća.

Pred tim je poduzećima prijenos poslovanja, u prvom redu prijenos upravljanja, a pred nekima i prijenos vlasništva. Naime, umirovljenje vlasnika ne smije značiti i kraj poduzeća.

U europskim zemljama s duljom poduzetničkom kulturom od Hrvatske poduzetnici su informiraniji o prijenosu poslovanja i na raspolaganju imaju veću pomoć potpornih institucija. Kako bi se poboljšalo stanje u Hrvatskoj, Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva organizira edukacije poduzetnika pod nazivom „Što s poduzećem nakon umirovljenja vlasnika: prepustiti ga djeci, prodati ili nešto treće?“. Posljednja u nizu takvih edukacija održana je u Virovitici.

„Svega trećinu malih i srednjih poduzeća nastavljaju voditi djeca osnivača. Većina poduzetnika djecu odgaja na način da im upravljanje obiteljskim poduzećem bude samo jedna od poslovnih opcija. Zbog toga sedamdeset posto djece izabire druge karijerne putove. Čak i kada dijete gaji zanimanje za rad u obiteljskom poduzeću, smatra se poželjnim da dio radnog iskustva stekne izvan obiteljskog okruženja. Kada dolazi do prijenosa poslovanja, hrvatskim je poduzetnicima na prvom mjestu održavanje skladnih odnosa u obitelji. Među ostalim su izazovnim aspektima tog procesa: prijenos znanja, pronalazak prave osobe za poziciju direktora, procjena vrijednosti poduzeća te pronalazak potencijalnog kupca“, kazala je Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a.

Poduzeće se može prodati zaposlenicima, osobi izvan poduzeća ili drugom poduzeću. Ako osnivač želi zadržati vlasništvo, za upravljanje poduzećem može angažirati profesionalnog menadžera.

„Poduzetnike Virovitičko-podravske županije starije od pedeset i pet godina okupili smo na edukaciji kako bismo ih upoznali s važnošću prijenosa poslovanja. U zdravom se gospodarstvu ne smije govoriti samo o otvaranju novih radnih mjesta, nego i o očuvanju postojećih. Upravo je naš Poduzetnički inkubator mjesto na kojem poduzetnike i one koji to tek žele postati, podučavamo poduzetništvu. Pritom važan naglasak stavljamo na životni ciklus poduzeća – od njegova pokretanja preko rasta i zrelosti do ponovnog početka ili zatvaranja“, kazao je Bojan Mijok, direktor Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije. U sklopu tog će Inkubatora diljem Županije u iduće dvije godine djelovati čak četiri inkubatora sa šezdeset poslovnih jedinica. U njima bi trebalo biti otvoreno između sto pedeset i dvjesto radnih mjesta.

Željka Vuković, v.d. ravnateljice Vidre – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, istaknula je kako upravo prijenos poslovanja kvalitetne tvrtke mogu iskoristiti za jačanje kapaciteta. Tu im VIDRA stoji na raspolaganju s besplatnom savjetodavnom pomoći te tehničkom pomoći pri pripremi te realizaciji projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Stručnjaci napominju da je za prijenos poslovanja potrebno nekoliko godina. Problem je to koji se ne smije gurati pod tepih, nego prihvatiti kao izazov koji će poduzeću donijeti boljitak. Taj stav dijele i poduzetnici koji su sudjelovali u panel raspravi: Denis Nemčević, direktor i suvlasnik poduzeća Spider grupa, i Mario Brekalo, direktor i suvlasnik poduzeća Metal Pres.

Edukaciju u Virovitici organizirali su CEPOR, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije i VIDRA pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz potporu Europskog fonda za jugoistočnu Europu i sponzorstvo Raiffeisenbank Austria d.d. Akademski partner je bio Ekonomski fakultet u Osijeku.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni