Umjesto ćevapa, u virovitičkim trgovačkim centrima potražite burger od kukaca, hrskave cvrčke, skakavce…

0
2416

Jedan trgovački lanac započeo je s prodajom insekata. Pod sloganom “Usudi se i probaj!” od sada možete “omastiti brk” “slasnim” burgerima od skakavaca, hrskavim cvrčcima ili kruhom od insekata.

U kušanju kukaca, navode, uživa već više od 2 milijarde ljudi na svijetu. Od danas se tako u njihovom asortimanu nalaze egzotične delicije poput hrskavih cvrčaka sa začinima ili natural, ali i burgeri s brašnom od cvrčaka. U ponudi su i proteinski kolačići od kukaca s okusom badema, čokolade ili smeđeg šećera kao i protein snack kukci. ‘Ovi hrskavi proteini budućnosti zdrava su, ekološki osviještena i veoma hranjiva namirnica, koja će te osvojiti ne samo okusom, nego i brojkama!’

Ilustriraju to podacima koje uspoređuju s proizvodnjom junetine. Navode tako kako se za proizvodnju kilograma junetine koristi 22.000 litara vode, a emisija CO2 je 2850 grama dok se istovremeno za proizvodnju kilograma kukca koristi litra vode, a emitra jedan gram CO2. Ističu i kako 100 grama junetine ima tek 19,4 grama, a 100 grama kukaca nevjerojatnih 69 grama proteina.

Za, primjerice krekere s proteinam od cvrčaka tako je potrebno izdvojiti 23,99 kuna dok cvrčci prekriveni čokoladom bijelom, sa soli ili mliječnom koštaju 22,99 kuna.

Izabrati možete između hrskavih cvrčaka u slanoj ili čili marinadi, cvrčaka prelivenim bijelom čokoladom, burgera, falafela ili bolognesa s proteinskim brašnom od kukaca, krekerima od cvrčaka, kolačića ili protein snacka. Cijene su zasad paprene – kilogram proizvoda doseže i do tristotinjak ili čak četiristo kuna, ali se prodaju u manjim pakiranjima od po nekoliko desetaka grama koje je moguće kupiti za dvadesetak-tridesetak kuna. Ipak, za vjerovati je da će se uskoro ova hrana proširiti među sladokuscima i “gastroistraživačima”, pa će cijene zasigurno pasti.

Insekti
foto: Saša Rupić