Iako je u SDP-u od 2006. godine, šira javnost za Sandru Petrović Jakovinu nije znala dok u prosincu 2011. nije ušla u Hrvatski sabor kao zamjena šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec ili do ove veljače kada se na iznenađenje mnogih udala za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

Foto Pixsell
Foto Pixsell

Sandra Petrović Jakovina za tjedan dana napunit će 28 godina i najmlađa je kandidatkinja SDP-a za zastupnicu u Europskom parlamentu, postavljena visoko na toj listi koja će biti službeno objavljena u subotu. Iza njezina “strelovitog” napretka stoji puno rada u stranci i polagano napredovanje, kažu nam esdepeovci s kojima smo razgovarali. Ipak, mnogi sumnjaju da bi ona bila četvrta na listi za Europarlament da nije supruga Tihomira Jakovine, kojeg premijer još uvijek štiti iako ga istražuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog afere s vlasništvom nad tvrtkom koja nije plaćala poreze državi i koju nije prodao unatoč svojoj funkciji sve dok priča nije izbila u javnost. Navodno ulazak na listu može zahvaliti i činjenici da Tanja Vrbat i Romana Jerković ne mogu ići u EP jer SDP nema više nikoga iz osme izborne jedinice tko bi ih zamijenio u Saboru.

Stranački kolege Sandre Petrović Jakovine pak kažu da ima europskog iskustva te da odlično barata stranim jezicima pa uz engleski govori i njemački, talijanski, francuski i španjolski, što je stranci, nakon gafa s lošim engleskim Ingrid Antičević Marinović, iznimno važno. To svoje europsko iskustvo stekla je 2010. godine u Bruxellesu, gdje je tri mjeseca stažirala u tajništvu političke grupe socijalista i demokrata u Odjelu za vanjske parlamentarne poslove Europskog parlamenta – jedinici za proširenje i transatlantske odnose.

Iz odvjetništva u Sabor

Sandra Petrović Jakovina završila je Pravni fakultet u Zagrebu, nakon čega je 2010. godine počela raditi kao odvjetnička vježbenica u jednom zagrebačkom odvjetničkom društvu, u kojem je bila dok nije ušla u Sabor. Aktivna je u politici u svojoj rodnoj Pitomači, gdje je članica Predsjedništva općinske organizacije SDP-a Pitomača te predsjednica Nadzornog odbora SDP-a Virovitičko-podravske županije. Zahvaljujući tom angažmanu 2011. je na parlamentarnim izborima stavljena na osmo mjesto na listi Kukuriku koalicije u četvrtoj izbornoj jedinici. Od lipnja prošle godine članica je i Glavnog odbora SDP-a.

Večernji.hr