Vlasnik i direktor pitomačke Spider grupe Nikola Nemčević, umro je od posljedice srčanog udara.

Ovog izrazito uspješnog poduzetnika u nekoliko navrata Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika „Croma proglasilo menadžerom godine u konkurenciji srednjih trgovačkih društava, dok je tvrtka Jan spider d.o.o. višestruko nagrađivana Zlatnom kunom Hrvatske gospodarske komore. Tvrtka koju je osnovao, Jan spider d.o.o., vodeći je proizvođač kamilice i čajeva u Europi.

foto:liderpress
foto:liderpress

Nikola Nemčević rođen je 30. listopada 1957. godine u Maloj Črešnjevici, Općina Pitomača, u seljačkoj obitelji. Osnovnu školu završio je u Pitomači a srednju Kemijsku tehničku školu u Zagrebu. Godine 1977. upisao je Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 1982. godine na Ratarskom odsjeku a magistrirao 1991. godine na odjelu Specijalna proizvodnja bilja i stekao titulu magistra poljoprivrednih znanosti.

Nakon završenog fakulteta radi godinu dana kao asistent-pripravnik na Zavodu za poljoprivredne melioracije Fakulteta poljoprivrednih znanosti u Zagrebu. Od 1983. do 1992. godine radi u poduzeću Duhanprodukt d.d. u Pitomači, najprije kao tehnolog u proizvodnji duhana, a nakon toga dvije godine na mjestu tehnologa u razvoju gdje je, uz ostale poslove bio zadužen i za razvoj programa ljekovitog bilja.

Od 1992. do kraja 1994. godine radi u poduzeću Viržinija Virovitica na mjestu savjetnika direktora za istraživanje i razvoj, na poslovima selekcije i sjemenarstva duhana i ljekovitog bilja te na poslovima razvoja obiteljskih gospodarstava-kooperanata Viržinije.

Godine 1996. gospodin Nemčević je zajedno sa suprugom Jasnom krenuo u proizvodnju kultiviranog ljekovitog bilja, otkup i preradu samoniklog ljekovitog bilja te razvoj širokog programa proizvodnje čajeva. Već prve godine, otkupom kamilice koju su plasirali u inozemstvo, uspjeli su ostvariti pozitivnu bilancu. No, trebalo je proći 2-3 godine da strani partneri uvjere u kvalitetu njihovih proizvoda i ozbiljnost poslovanja.

Od 1996. do danas Jan-Spider je prešao put od male stanice za otkup i preradu ljekovitog bilja s nekoliko zaposlenih radnika koji su radili u iznajmljenom prostoru, do tvrtke sa stotinjak zaposlenika koja od 2009. godine posluje kao Spider grupa i u čijem sastavu se nalaze poduzeće Herbarium d.o.o. koje se bavi opremanjem čajeva te poduzeće Đolta d.o.o. koje se bavi uzgojem ljekovitog bilja.

Herbarium proizvodi sastoje se isključivo od kontroliranog ljekovitog bilja. Kvaliteta ljekovitog bilja, njegova zdravstvena ispravnost i visok sadržaj aktivnih komponenti najvažnija je karakteristika čajeva Herbarium koji su nastali povezivanjem snage prirode i tehnološkog razvoja.

Od 2002. godine društvo ima certifikat ISO 9001:2000, a 2007. godine uveden sustav upravljanja sigurnošću hrane ISO 22000:2005, HACCP i GMP (Good Manufacturing Practice) za prirodne lijekove.

Poduzeća Jan-Spider d.o.o, Herbarium d.o.o i Đolta d.o.o. su u obiteljskom vlasništvu g. Nikole Nemčevića koji u svim društvima obavlja poslove direktora i njegove supruge koja vodi komercijalu. Kćer Diana je magistr farmacije i voditeljica Odjela kvalitete, a sin Denis, student poslijediplomskog studija na Visokoj poslovnoj školi Libertas u Zagrebu, je brand menadžer.

Za rezultate u poslovanju i razvoju Virovitičko-podravske županije, tvrtka je 2000. i 2003. godine nagrađena Zlatnom kunom kao najbolje trgovačko društvo u Županiji, u kategoriji malih trgovačkih društava, a 2003., 2004. i 2005. godine dodijeljen joj status gazele, kao jednom od najbrže rastućih gospodarskih subjekata.

Poduzeće Jan-Spider d.o.o. značajno doprinosi razvoju kulturnog, zabavnog i sportskog života, te razvoju vatrogastva Općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije.