Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, koja je održana u Kazalištu Virovitica, a uz nazočnost, između ostalih, predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, kao i predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik Županijske skupštine VPŽ, Miran Janečić uručili su javna priznanja sljedećim osobama/društvima i udrugama.

ZLATNI GRB ZA ŽIVOTNO DJELO

Zvonko Ternjej

Pamte ga generacije i generacije onih koji su pohađali Gimnaziju Petra Preradovića u Virovitici gdje je bio omiljeni profesor. Njegov život, uz dvije kćeri, bila je biologija i kemija i mnogi su upravo zbog njega zavoljeli ove predmete. Prvi je dobitnik ministrovog priznanja za rad u prosvjeti 2012. godine postavši NajMentor kemije, a tri godine potom, 2015., učenici i članovi školskog vijeća, proglasili su ga za najboljeg profesora biologije u Hrvatskoj za što je dobio Nagradu Srećko Jelenić Biološkog odsjeka PMF-a iz Zagreba. Zlatni grb, kao nagrada za životno djelo za ukupni stvaralački rad u djelatnostima odgoja i obrazovanja, dodjeljuje se Zvonku Ternjeju iz Virovitice.

GODIŠNJE NAGRADE

Vineda Vukosavljevica
Kada su krenuli u svoju priču, 2005. godine, bilo je to iz ljubavi i sa željom stvaranja novih vrijednosti, a na temeljima tradicije dviju obitelji, Kaša i Kovač. Tri godine potom, zasadili su prve ozbiljnije površine pod vinogradima s domaćom autohtonom sortom graševine. Proteklih godina tvrtka je uložila u kupovinu i okrupnjivanje zemljišta, te podizanje novih nasada vinograda. Danas imaju osam hektara vinograda, prekrasno uređenu kušaonicu i vrhunsku kapljicu od čega se izdvaja Cabernet Souvignona i Graševina, a u budućnosti žele proširiti proizvodnju vina uz nove nasade. Godišnju nagradu za iznimne rezultate i doprinos razvoju poduzetništva, dobiva Trgovačko društvo Podrum Vineda d.o.o. iz Vukosavljevice.

Gradba Brezik
Ako želite da vam radovi budu izvedeni kvalitetno i brzo tada ćete izabrati ovu tvrtku koja je osnovana 2003. godine i nalazi se u privatnom vlasništvu obitelji Bardić iz Brezika na području Općine Lukač. Veliku pažnja pridaju stručnom kadru, njihovi zaposlenici se konstantno educiraju i usavršavaju. Posjeduju i standarde ISO 140001 i 9001, a ulaganjem u novu i modernu tehnologiju ispunjavaju sve uvjete koje zahtjeva tržište, te je njihov rad prepoznat i priznat na području cijele Republike Hrvatske. Godišnju nagrada za iznimne rezultate i doprinos razvoju poduzetništva, dobiva Trgovačko društvo Gradba d.o.o. iz Brezika.

Dražen Tomac
Posao urara naučio je od pokojnog oca kojega su on i brat gledali kada je radio te se često igrali s viškom dijelova i svim tim satovima. Ljubav prema vremenu i satovima traje i danas. Urarski obrt, koji je otvoren 1959. godine, od oca je preuzeo 1991. i sa satovima neprekidno živi do danas. Ove godine je navršio 28 godina rada, a kao urar radi već 37 godina. Hrvatski je branitelje od 1991. do 1994., a ako vam „stane sat“ ili vam „vrijeme ne ide najbolje“, lijek za to najbolje zna dobitnik Povelje zahvalnosti Virovitičko-podravske županije, Dražen Tomac iz Virovitice. Godišnja nagrada za iznimne rezultate i doprinos razvoju tradicijskog obrta, dodjeljuje se Draženu Tomcu iz Virovitice.

Nogometni klub Slatina
Oni koji dugo pamte, kažu da se nogomet u Slatini počeo igrati 1917. godine, a da su osnivači kluba bili trgovci Majer i Lach, a Josip Lach je u ovaj grad, gdje je nastao prvi hrvatski pjenušac, donio prvu nogometnu loptu. Dvije godine kasnije osnovan je nogometni klub. Nogomet se tada igrao na ledini, u središtu Slatine, na mjestu današnjeg Parka 136. brigade. Kroz povijest zvao se Orao, pa Seneška, Slavija, do današnje Slatine. Klub nastupa u Četvrtoj međužupanijskoj ligi, okuplja mnoštvo mladih, a najveći domet mu je bio nastup u Trećoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. Godišnja nagrada za iznimne rezultate i doprinos razvoju športa dodjeljuje se Nogometnom klubu Slatina.

POVELJA HUMANOSTI

Povelja humanosti – Stevo Hulak
Više od 40 godina je aktivni volonter Gradskog društva Crvenog križa Orahovica. Uvijek nesebičan, uvijek s ciljem „kako pomoći drugima“. Njegovo ime i humanitarni rad, znan je svima na području Orahovice, Zdenaca, Čačinaca i Crnca. U vrijeme Domovinskog rata, posebno je brinuo i skrbio o zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, a krv je darivao 88 puta. Dame i gospodo, Povelju humanosti Virovitičko-podravske županije, prema odluci župana Igora Androvića, dodjeljuje se Stevi Hulaku iz Zdenaca.

POVELJE ZAHVALNOSTI

Glazbeni sastav Vatra
Oni su najpoznatiji brend grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, na riječi „Plesao bih s tobom, kroz najprometnije ceste, jedan tango kroz crveno, tamo gdje nitko ne bi plesao“, jasno je kako se radi o Vatri koja je ove godine, spektakularnim koncertom obilježila svojih prvih 20 godina. Iza njih je deset albuma, brojni Porini, a ove godine, dobili su ga za vokalnu suradnju s Massimom za „Nama se nikud ne žuri“. Povelja zahvalnosti dodjeljuje se Glazbenom sastavu Vatra iz Virovitice.

Udruga žena Dinjevac
U Dinjevcu, malenom i prekrasno uređenom mjestu na području općine Pitomača, već 60 godina djeluje Udruga žena Dinjevac. Već šest desetljeća, žene iz Dinjevca su neizostavni dio priče ovog pitomog podravskog mjesta uz čuvanje tradicije i običaja ovoga kraja. Organiziraju Dinjevačke susrete plesa i pjesme, manifestaciju „Tako su to radili naši stari“, kreativne radionice povodom Uskrsa, Božića i drugih blagdana, a prikupljena sredstva doniraju Ligi protiv raka. Njihova predsjednica, Svetlana Bastalić, ovogodišnja je kandidatkinja Virovitičko-podravske županije za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Povelja zahvalnosti Virovitičko-podravske županije, dodjeljuje se Udruzi žena Dinjevac.

Kulturno umjetničko društvo Podravina iz Čađavice
Na glavi crni šešir uskog oboda ukrašen trobojnicom. Na gornjem dijelu tijela je rubača od domaćeg platna, dok je djevojke kosu slažu u pletenice i ukrase je cvijećem, a snaše nose šamiju… Ovo je kratki opis narodne nošnje ovog Kulturno umjetničkog društva, koje je ove godine ušlo u peto desetljeće postojanja. Svojim nastupima obišli su cijelu Hrvatsku, pronoseći i ime svoje Čađavice i Virovitičko-podravske županije. Kulturno umjetničko društvo Podravina iz Čađavice je ovogodišnji dobitnik Povelje zahvalnosti.

Plivački klub Orahovica
Na inicijativu jednog od najuspješnijih hrvatskih atletskih trenera Nikole Borića, osnovan je 2016. godine. Nikola je u, u do tada, uglavnom praznom 17-metarskom bazenu koji se nalazi u sklopu odmarališta Merkur, vidio budućnost za djecu Orahovice i okolice. U svojoj dugoj sportskoj tradiciji, Orahovica nije imala niti jednog državnog prvaka, dok su članovi ovog kluba nakon dvije godine od osnutka, u nekoliko sportova, čak 46 puta bili na postolju prvenstava Hrvatske okićeni medaljama svih boja, u kategorijama od početnika do juniora, a njihovi članovi nastupaju i na europskim i svjetskim smotrama u triatlonu. Dobitnik Povelje zahvalnosti je Plivački klub Orahovica.

Sanja Mijac
Obožavam starinske kolače naših baka pa često zavirim i u stare kuharice kako bih iskopala neki kolač, kazuje nam ova, tri godine zaredom, najbolja gastro blogerica Hrvatske. Ona je najpoznatija hrvatska „Domaćica“, uz koju ćete pronaći niz gastro priča, ali ponajprije praktične i brze recepte – od hladnih i toplih predjela, glavnih jela i deserta do zimnice, s provjerenim tradicionalnim receptima naših baka, ali moderniziranim i prilagođenim našem podneblju. Njena priča počela je prije sedam godina, a traje i dalje. Prošle godine izdala je i knjigu „Iz života domaćice“ sa 113 recepata i ideja na 320 stranica. Dobitnica Povelje zahvalnosti Virovitičko-podravske županije je Sanja Mijac iz Virovitice.

Vedran Runje
Oni ne kupuju oni izrađuju sami, a svojim su rukama izradili CNC laser, vertikalne glodalice i 3D printer. Za njih se slobodno može reći da su „genijalci“. U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, su u slobodno vrijeme, dok su čekali na autobus ili vlak, napravili pametnu klupu koja se samostalno puni pomoću solarnog panela. Izumili su i dijagnostički pisoar za rano otkrivanje raka prostate za što su dobili nagradu Hrvatske udruge poslodavaca kao „poduzetnici budućnosti“. Iza svih tih uspjeha, uz učenike, ostale kolege profesore, kao i ravnatelja škole stoji Vedran Runje, profesor strojarske grupe predmeta Industrijsko obrtničke škole Slatina.

Zdravko Pokupić
On sve svoje znanje prenosi na mlade. Radi to i u rodnoj Vukosavljevici, prenoseći znanje na svoje troje djece, ali i na naraštaje mladih vatrogasaca, kako na području općine Špišić Bukovica, tako i cijele Virovitičko-podravske županije. Osim što je višestruko nagrađivani vatrogasac, on je i vrhunski pekar i voćar, s modernim voćnjacima i proizvodima koje izvozi na zahtjevno europsko tržište. Dobitnik Povelje zahvalnosti je Zdravko Pokupić iz Vukosavljevice. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Foto Begović, Dragutin Fišli, Tomislav Turković, Matija Rođak)