Građanin koji pokuca na vrata gruntovnice Općinskog suda u Starom Gradu na Hvaru sa zahtjevom za uknjižbu neke promjene nad nekretninom koju posjeduje čekat će rješenje po tom zahtjevu u prosjeku 356 dana.

Na drugom mjestu neslavne ljestvice je gruntovnica Općinskog suda u Makarskoj, koja jedan predmet rješava u prosjeku 286 dana. Treći po neefikasnosti je zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Supetru na Braču, gdje se predmet rješava u prosjeku 237 dana. Gruntovnici Općinskog suda u Omišu za rješenje jednog predmeta treba 221 dan, u onoj u Solinu 181 dan, na općinskom sudu na Krku za to je potrebno 158 dana, gruntovnici Općinskog suda u Kaštel Lukšiću 148 dana, gruntovnici u Gračacu 145 dana, malološinjskoj 125 dana, a deseto mjesto na listi najsporiji drži gruntovnica Općinskog suda u Splitu, kojoj za rješavanje jednog predmeta u prosjeku treba 99 dana.

Nasuprot rekorderima u sporosti, deset najefikasnijih gruntovnica, koje predmet riješe u prosjeku za jedan dan, na općinskim je sudovima sjevernog i istočnog dijela Hrvatske. Rekorderi u učinkovitosti su gruntovnice općinskih sudova u Vinkovicima, Virovitici, Križevcima, Rovinju, Županji, Donjem Miholjcu, Ludbregu, Slatini, Čazmi i Orahovici.

Predate li papire za uknjižbu vlasništva danas, sutra možete po nju.

‘U jednoj godini nas šest je riješilo čak 5500 predmeta’

Pet žena i jedan muškarac sjede za ovećim radnim stolom u prostoriji od 30-ak kvadrata. Okruženi knjižnim ulošcima, svi rade sve, kažu da su se sami tako organizirali, a i rezultat njihova rada dokaz je da znaju kako se radi posao.

Samo 11 žalbi

Ta šestorka čini ekipu jednog od najboljih zemljišno-knjižnih odjela u državi, onog na Općinskom sudu u Virovitici.

– Naši rezultati su takvi i to za nas nije iznenađenje. U 2011. imali smo 5500 predmeta i od toga nam je na kraju godine ostalo pet neriješenih, od kojih se jedan odnosi na osnivanje nove zemljišne knjige za katastarsku općinu Požari, na kojoj je radio jedan referent. Inače nas je ukupno sedam, što znači da je na ostalih 5500 predmeta radilo nas šestero. U svim tim predmetima imali smo 11 žalbi – istresla je pred nas brojke voditeljica virovitičke gruntovnice Viktorija Lovrić, ponosna na svoju ekipu od šest dama i jednog gospodina.

– Svi radimo sve. Kada se završi posao, prelazi se na knjiženja, jer smo se tako organizirali i rezultat je vidljiv. Da je tako, potvrđuje i činjenica da je naša ažurnost na dnevnoj razini – pojašnjava Lovrić.

Građanima štede novac

Drugim riječima, ako dođete po zemljišnoknjižni izvadak, dobit ćete ga odmah, a morat ćete ga naručiti samo ako vam treba povijesni pregled, no i njega ćete dobiti prije zakonskog roka od 15 dana.

– Kad se radi o uknjižbi vlasništva, ono što predate danas, već sutradan bude riješeno i možete doći po vaš predmet s primjercima otpravaka za vas, banku… – pojašnjava Lovrić, ističući još jednu situaciju koja govori u prilog ažurnosti ovog odjela.

– Kada nam stranka dođe s prijedlogom za uknjižbu vlasništva i naš službenik uvidi da u tom prijedlogu ili kupoprodajnom ugovoru ne piše broj čestice, to odmah objasni stranci i uputi ga da ode k odvjetniku da se napravi ispravak ili dodatak tog ugovora. Stranka to obavi u sljedećih sat vremena i preda kompletan dokument. Da to ne učinimo, čovjek bi imao dodatne troškove i opet bi se nakon nekog vremena morao vratiti, jer bi mu prijedlog bio odbijen – zaključila je Lovrić.(N. Patković/jutarnji.hr)