spot_img

USKOK u Ministarstvu poljoprivrede zbog Tolušićeve ‘vinske omotnice‘, istražitelji bili i u kabinetu ministrice

Objavljeno:

USKOK-ovi istražitelji već su desetak dana u Ministarstvu poljoprivrede, iz kojeg su pokupili svu dokumentaciju o tome kako je Tomislav Tolušić, bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar poljoprivrede, ujedno i vlasnik OPG-a Terra Slavonija, dobio poticaj nakon što se javio na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) koji se kolokvijalno naziva “vinska omotnica”, piše Jutarnji.hr.

Istražitelji USKOK-a izuzeli su natječajnu dokumentaciju, predmete koji su vođeni vezano uz poticaje, a obavili su i uvid u dokumentaciju o natječajnoj proceduri. Bili su i u kabinetu ministrice Marije Vučković te su obavili razgovor i s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, uprava i agencijama tog ministarstva.

Kao što smo pisali, 10. prosinca prošle godine policija je na zahtjev Ureda europskog tužitelja bila u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU vezano uz njegov potpis ugovora s tvrtkom Omega Software, zbog koje se na udaru našla i Gabrijela Žalac. “Vinska omotnica” samo je jedan od krakova istraga protiv aktualnih i bivših ministara u Vladi zbog mogućih zlouporaba položaja. Jedna od stvari koja je zapela za oko istražiteljima jest da se, iako je bilo oformljeno, povjerenstvo za “vinsku omotnicu” nikad nije sastalo.

Slučaj Omega Software

– Ne možemo komentirati radnje istražnih tijela – odgovorili su nam tada iz Ministarstva regionalnog razvoja na upit jesu li policija ili OLAF zatražili dokumentaciju vezanu uz povlačenje novca iz fondova EU za takozvanu “vinsku omotnicu” koju je koristio bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. No, iz spomenutog ministarstva izuzeta je, pak, dokumentacija koja se odnosi na drugi slučaj, koji se također povezuje s Tolušićem.

Naime, on je kao bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU potpisao prvi ugovor s tvrtkom Omega Software, a upravo su ti poslovi pod izvidima USKOK-a. Nakon našeg napisa u prosincu Tolušić se oglasio na Facebooku i ustvrdio da je sve radio po zakonu i da je ponosan na posao koji je obavio dok je bio na čelu ministarstva. I dok je sada također na popisu okrivljenih zbog sumnji da je na zlouporabu položaja poticao Darka Horvata, kako bi bespovratna sredstva dobila tvrtka koja mu je izvodila radove na kući, puno je ozbiljnija istraga slučaja “vinske omotnice” koja je, čini se, u završnoj fazi, piše Jutarnji.hr.

Znakovito je da je njezino intenziviranje uslijedilo nakon uhićenja Horvata, a policija je pritom došla u posjed njegova mobitela, rokovnika, bilješki i poruka. Jesu li tu nađene neke daljnje indicije za razvoj istrage nemoguće je doznati jer su izvidi tajni. Novinar Drago Hedl je o Tolušićevoj vinariji objavio više članaka na stranicama Telegrama, pa je tako napisao da je Tolušić, odnosno njegov OPG Terra Slavonia gradnju vinarije započelo 8. svibnja 2020.

Sumnjiva promjena uvjeta

Sredinom rujna 2020. APPRRR mu je bespovratno dao 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019. – 2023. Tolušić je obznanio da je cijena izgradnje 4,2 milijuna kuna.

USKOK istražuje zašto i kako su se mijenjali uvjeti natječaja, od prvotnog traženja 70 posto sredstava ulagača, dok je 30 posto trebalo biti sufinancirano iz fondova EU, pa se to onda promijenilo na omjer 50:50. Kad je natječaj bio raspisan, nije se javilo puno kandidata, ali među onima koji su se javili bio je i Tolušićev OPG, koji je na kraju i dobio sredstva. USKOK istražuje je li mu netko od aktualnih čelnih ljudi ministarstva i njegovih agencija u tome pomogao te zašto su se i pod kojim uvjetima mijenjali uvjeti natječaja u “vinskoj omotnici”, piše Jutarnji.hr.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni