Stanovnici Križnice u skoroj budućnosti će biti cestovno povezani s ostatkom Hrvatske bez potrebe prelaska granice. Kada bi danas to htjeli učiniti morali bi putovati do najbližeg prijelaza u Terezinom Polju odnosno Barcsu, koji je ako putujemo mađarskom stranom udaljen oko 15 kilometara. Za budući most na Križnici Virovitičko-podravska županija i Županijska uprava za ceste u postupku su izrade projektne dokumentacije potrebne za izgradnju mosta. U tijeku je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišnih čestica potrebnih za most i prilazne ceste.

Most na graničnom prijelazu Sopje – Sellye, koji bi u skoroj budućnosti također trebao biti izgrađen, bitan je zbog međusobne suradnje mađarske i hrvatske strane, ali i zbog boljeg gospodarskog razvoja ovih nerazvijenih područja. Most bi bio najkraća cestovna veza između Slatine i Pecsa, jer na gotovo stotinu kilometara toka rijeke Drave, od Terezinog Polja pa do Donjeg Miholjca nema mostova. Granični prijelaz Sopje – Sellye nalazi se u Prostornim planovima Virovitičko-podravske županije, a definiran je i zakonom kao lokalni pogranični prijelaz.

Na sastanku župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića i mađarskih župana Somogy i Barany županija, Attile Gelencsera i Tiffana Zsolta, razgovarano je o potrebnoj prometnoj povezanosti naših županija iz gospodarskih, ali i društvenih razloga. Župan Tolušić tom prilikom je naglasio kako je moguće financiranje navedenih mostova na rijeci Dravi iz fondova EU, i to čak u stopostotnom iznosu.

Izgradnja mosta na Križnici u skladu s projektima RH

snimio: Antonio Jurkin
snimio: Antonio Jurkin

Ovih je dana na adresu Virovitičko-podravske županije stigao odgovor Ministarstva gospodarstva na temu izgradnje Akumulacije na rijeci Dravi. Odgovor je temeljen na očitovanju Hrvatske elektroprivrede prema Ministarstvu gospodarstva, temeljenom na upitu o razvojnim planovima na rijeci Dravi, u kojem stoji kako je RH zajedno s Republikom Mađarskom do sada razvijala međudržavne hidroenergetske projekte, ali su isti obustavljeni zbog stavova Republike Mađarske koji su između ostaloga temeljeni na ESPOO konvenciji. Mađarska je strana općenito odustala od hidroenergetskog korištenja rijeke Drave. Jedna od ranije planiranih vodnih stepenica bila je i Hidroelektrana Barcs čijom bi se realizacijom onemogućila izgradnja cestovnog mosta i potopio dio naselja Križnica. Iz tog razloga na Dravi će se nastaviti razvijati samo projekti koje RH može realizirati na svojoj dionici Drave, a to su VHS Osijek, HE Molve i HE Molve 2. Naselje Križnica, zajedno s općinom Pitomača i cijelom Viroitičko-podravskom županijom nalazi se nizvodno od tog dijela Drave i pregradnih profila HE Molve i HE Molve 2, pa planovi za izgradnju mosta na Križnici i za turistički razvoj tog kraja nisu u koliziji s projektima u HEP-u.