Policijski službenici službe kriminalističke policije dovršili su kriminalističko istraživanje, nad hrvatskim državljanima, rođenim 1965, i 1987. godine kojim su utvrdili postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaja poreza i carine i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je odgovorna osoba trgovačkog društva u likvidaciji tijekom 2013. godine u namjeri da poreznoj upravi područnom uredu Virovitica onemogući naplatu svojih potraživanja sačinio i fakturirao krivotvorene račune za dijelove radnih strojeva drugom trgovačkom društvu, prikazujući kako su ti dijelovi rashodovani i uništeni, temeljem kojih je odgovorna osoba drugog trgovačkog društva s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi neosnovano odbila pretporez, na koji trgovačko društvo u likvidaciji nije imalo pravo.

Pored navedenog, odgovorne fizičke osobe su opisanim radnjama počinile i kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave, na način da su izradili i koristili krivotvorene račune, koje su u svojim knjigovodstvima evidentirali kao vjerodostojne s ciljem ostvarivanja nepripadne materijalne koristi.

Trgovačka društva odgovorna su za počinjene kaznenih djela temeljem zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela a prijavljeni su oštetili državni proračun za više milijuna kuna.

Zbog više počinjenih kaznenih djela, protiv prijavljenih slijedi podnošenje posebnog izvješća državnom odvjetništvu u Virovitici kao nadopune već ranije dostavljene kaznene prijave.